Євроатом допомагає підвищити енергетичну автономію в ЄС та Україні

У червні цього року Програма досліджень і навчання Євроатома запустила ініціативу «SAVE», спрямовану на диверсифікацію поставок ядерного палива й підтримку енергетичної безпеки та незалежності як в ЄС, так і в Україні. Про це повідомляється на порталі Східного партнерства.

Бюджет проєкту становить 10 млн євро. Ініціативу очолює атомна енергетична компанія «Framatome» (Франція та Німеччина) та вона об’єднує 17 партнерів із семи країн-членів ЄС і України.

«SAVE» сприятиме швидкій і безпечній розробці та розгортанню європейського паливного рішення для водо-водяного енергетичного реактора.

Такі реактори були розроблені в Радянському Союзі і працюють на російському паливі. У Європі понад 30 ядерних реакторів працюють за рахунок російських поставок. Вони розташовані в Болгарії, Чехії, Фінляндії, Угорщині, Словаччині та Україні.

«Дослідження та інновації є важливими для стратегічної автономії ЄС. Ядерне паливо – яскравий приклад цьому, – сказала Іліана Іванова, єврокомісарка з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді. Дослідницька й навчальна програма Євроатома надає важливу підтримку нашій промисловості в пошуках надійного альтернативного палива для реакторів у державах-членах ЄС та Україні, які досі потребували палива з Росії».

Більше інформації про проєкт «SAVE» незабаром буде опубліковано на CORDIS.

Джерело: портал Східного партнерства

Сообщение Євроатом допомагає підвищити енергетичну автономію в ЄС та Україні появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top