Весна — час пробудження природи та відновлення сил. Проте, саме в цей період багато людей можуть відчувати дискомфорт та біль у суглобах. Це пов’язано з перепадами температур, зміною атмосферного тиску та недостатністю вітамінів, які ми отримували взимку.
В яких продуктах містяться необхідні людині вітаміни навесні — читайте в матеріалі РБК-Україна (проект Styler).
Вітамін D
Цей вітамін відіграє ключову роль у засвоєнні кальцію та фосфору, які необхідні для зміцнення кісток та суглобів. Він також підтримує здоров’я хрящової тканини та зменшує запалення.
Він знаходиться в сонячному світлі (достатньо 15-20 хвилин на день), жирній рибі (лосось, тунець, скумбрія), яєчних жовтках, грибах, збагачених вітаміном D молочних продуктах.
Вітамін C
Вітамін C є потужним антиоксидантом, який захищає суглоби від пошкодження вільними радикалами. Він також бере участь у синтезі колагену, який є будівельним матеріалом для хрящової тканини.
Шукайте його в цитрусових фруктах (апельсини, лимони, грейпфрути), ягодах (чорна смородина, полуниця, малина), ківі, болгарському перці, броколі, цвітній капусті.
Вітамін E
Цей вітамін також є антиоксидантом та має протизапальні властивості. Він допомагає зменшити біль та скутість у суглобах, а також покращує їх рухливість.
Рослинні олії (оливкова, соняшникова, лляна), горіхи (мигдаль, фундук, волоські горіхи), насіння (соняшникове, гарбузове), авокадо, шпинат — містять вітамін Е.
Вітаміни групи B
Вітаміни B6, B9 та B12 беруть участь у багатьох біохімічних процесах в організмі, включаючи синтез нейротрансмітерів, які регулюють біль. Вони також сприяють здоров’ю нервової системи, що важливо для нормальної роботи суглобів.
Вони містяться у м’ясі (яловичина, свинина, курка), рибі, яйцях, молочних продуктах, бобових (горох, квасоля, сочевиця), цільнозернових продуктах, зелені, в листових овочах.
Вітамін K
Цей вітамін необхідний для здоров’я кісток та хрящової тканини. Він також сприяє згортанню крові та запобігає кровотечам.
Зелені листові овочі (шпинат, капуста, броколі), петрушка, кріп, зелений чай — все це містить вітамін К.
До речі, названо найкорисніший десерт, який повинні їсти українці.
Також читайте, кому категорично не можна пити кефір?
В матеріалі використані такі джерела — Facebook-сторінка нутриціолога Анни Боженової, Nutrients, Wikipedia.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.