Як змінюється українська медицина для пацієнтів та лікарів?


Уряд Гройсмана реалізує 5 докорінних змін у системі охорони здоров’я

У 2019 році зросло фінансування сфери охорони здоров’я. Ключові завдання уряду: кожному пацієнту – вчасну та якісну медичну допомогу, медикам – гідні зарплати.

“Українці будуть бачити позитивні зміни в системі охорони здоров’я, відчують підвищення якості надання медичної допомоги. Важливо діяти системно і послідовно”, – наголошує прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

У 2019 році зведений бюджет сфери охорони здоров’я зріс на 15 млрд. грн. у порівнянні з 2018-м – до 132 млрд. гривень.

«Я не обіцяю дива всім і одразу. Так не буває! Але я переконаний, поступово ми зможемо зробити життя у нашій країні кращим», – зауважує прем’єр-міністр.

Започатковані урядом новації в системі охорони здоров’я змінює не лише принципи фінансування галузі, а й якість надання послуг.

Уряд чітко визначив зміни, які мають відбутися і вже розпочалися:

підписання декларації з сімейним лікарем,
реалізація програми «Доступні ліки»,
запровадження безкоштовної діагностики,
реформування системи екстреної допомоги,
розвиток сучасної спеціалізованої медицини.
Сімейна медицина

Минулого року українці отримали можливість  вільно обирати сімейного лікаря. Критерієм вибору є не прив’язка до місця проживання, а  довіра до фахівця.

Окрім того, реалізується принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Держава платить гроші медичному закладу, де працює лікар, з яким укладена декларація. Ті заклади, які приєдналися до реформи, вже отримали збільшене фінансування. За ці кошти вони, зокрема, зможуть придбати нове обладнання та інструменти.

Змінилась ситуація і для лікарів. Середня заробітня плата зросла до 14 тис. грн., а в декого ще більше – в залежності від кількості підписаних декларацій та закладу.

“З введенням в дію першого етапу медичної  реформи суттєво змінилася фінансова мотивація лікарів”, – розповідає  Наталія Жихарева, канд. мед. наук, лікар-педіатр з багаторічним стажем, лікар-консультант клініки «Медикал Ексклюзив», м. Запоріжжя.

“Однозначно це впливає на якість медичного обслуговування населення, зараз лікар стає зацікавленним у залученні більшої кількості пацієнтів та у розвитку власного рівня освіти та знань. А це, в свою чергу, впливає на якість обслуговування”, – переконана лікар.

Доступні ліки

Уряд дбає про доступність лікування. У 2017 році була запроваджена програма «Доступні ліки»: люди з хронічними захворюваннями можуть отримати в аптеці безкоштовно або із невеликою доплатою 260 препаратів  – від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2-го типу. Кожний восьмий українець регулярно отримує ліки за цією програмою.

Наразі ведеться робота над розширенням переліку таких ліків. А 3 квітня цього року їх виписуватимуть за електронним рецептом. Це дозволить пацієнтам отримувати ліки навіть в іншому регіоні.

Безкоштовна діагностика

 Головне у лікуванні – встановити правильний діагноз вже на початковому етапі. Для цього потрібно пройти діагностику та здати аналізи. Це завжди було суттєвим фінансовим навантаженням для пересічного громадянина.  З 1 липня українці отримають можливість проходити діагностику безкоштовно.

До програми увійдуть 54 медичні послуги, у тому числі: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням), УЗД, рентген, мамографія. Все – безкоштовно, але за умови наявності направлення від сімейного лікаря.

Швидка допомога

 Важливе питання – реформа екстреної медицини. Адже від часу, за який «швидка» доїде на виклик, часто залежить життя людини. Уряд розпочинає модернізацію диспетчерських служб: людина має бути впевнена, що її виклик буде прийнято без затримок, а машина «швидкої допомоги» приїде вчасно. Найближчим часом розпочнеться модернізація диспетчерських служб.
У нових умовах медики отримають нові знання щодо надання екстреної допомоги, будуть забезпечені новим транспортом і обладнанням, а також – отримуватимуть нову зарплату. Вже обрані «пілотні» регіони. Набутий ними досвід буде поширений на всю країну.

Сучасні спеціалізовані лікарні

 Українці мають отримувати висококваліфіковану допомогу у сучасних спеціалізованих лікарнях. З 2017 року уряд розбудовує  мережу центрів кардіо-судинної хірургії. Щоб оснастити їх сучасним обладнанням, з державного бюджету  виділяються кошти на закупівлю ангіографів. У Запоріжжі в Обласному кардіоцентрі ангіограф вже допомагає рятувати життя. У Бердянську він має з’явитися вже цього року. За три роки буде відкрито 39 нових кардіоцентрів: кожна людина зможе отримувати допомогу цілодобово, а пацієнти з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

Особлива увага приділяється здоров’ю дітей. Добудовуються нові перинатальні центри, у яких сотні малюків, що народились передчасно, отримають шанс на життя.  Минулого року запущено роботу нового – діагностичного – корпусу дитячої лікарні «Охматдит». До кінця цього року буде добудовано другу чергу лікарні, що дозволить надавати високоспеціалізовану допомогу вдвічі більшій кількості дітей.

Впровадження цих змін дозволить досягти ключових завдань: українці отримуватимуть кваліфіковану медичну допомогу вчасно, а медики – гідні зарплати.

«Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще належить працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду – ще багато роботи», – наголошує Володимир Гройсман.

Олег Захаров

Фото тематичні, google.com

Источник: https://forpost.media/novosti/jak-zminjuietsja-ukrainska-medicina-dlja-paciientiv-ta-likariv.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

Добавить комментарий

scroll to top