Запорізька міськрада продовжує порушувати закон: журналістів не пустили на засідання комісій

Вчора, 20 січня, дві запорізькі журналістки – Катерина Майборода та Ельміра Шагабудтдінова намагалися потрапити на засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, спорту, молоді та туризму і комісії з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації, архітектури та земельних відносин Запорізької міської ради.

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

Медійниць не пропустила охорона аргументуючи свій вчинок карантинними обмеженнями. Як результат – вони написали дві заяви до поліції про перешкоджання професійній діяльності.

До журналісток вийшов начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Владислава Ніколаєва, який заявив, що:

“Ані зміни до постанови Кабінету Міністрів, ані зміни до Закону “Про інформацію”, ані останні рішення комісії міськради не є обґрунтуванням, оскільки вони не скасовують березневого рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБтаНС)”

Ніколаєв також повідомив, що журналістки можуть звернутися до суду.

Юрист ІМІ Алі Сафаров прокоментував ситуацію. ТАк в Міськраді посилаються на протокол комісії ТЕБтаНС в якому встановлено заборону на відвідування міськради сторонніми особами. Протокол був складений ще на весні під час першого локдауну. Постанова на основі якої він був ухвалений – №211 – закінчила сою дію наприкінці травня 2020 року. Зараз же карантин регулюється постановами Кабміну №641 від 22.07.2020 та №1236 від 09.12.2020, в яких діяльність журналістів ніяким чином не обмежується. Більш того Верховна Рада України 16.06.2020 ухвалила зміни до Закону України “Про інформацію”. Тепер в законі прописано, що журналісти мають право після надання посвідчення працювати на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжито адміністративних та медико-санітарних заходів (карантин).

“Будь-які обмеження журналістської діяльності мають базуватися на законі. Посилання на нормативний акт, який втратив чинність, як на підставу для обмеження діяльності журналістів, може розцінюватись як протиправне перешкоджання законній діяльності журналіста, що тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, – зазначив Алі Сафаров.

Читайте також: Укравтодор замовив створення паспорту автомобільної дороги через Запорізьку область за 68 мільйонів

Сообщение Запорізька міськрада продовжує порушувати закон: журналістів не пустили на засідання комісій появились сначала на Forpost.

Источник: https://forpost.media/novosti/zaporizka-miskrada-prodovzhuie-porushuvati-zakon-zhurnalistiv-ne-pustili-na-zasidannja-komisij.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top