Депутат Запорізької міськради зачитав звернення НСЖУ, щодо порушення прав ЗМІ

Сьогодні в Запоріжжі проходить чергова сесія міської ради.  До порядку денного було внесено питання про акредитацію медіа для допуску на сесії.

Після відкриття кримінально провадження проти осіб, що перешкоджали роботі журналістівв стінах міської ради, з’явився так званий “Порядок акредитації журналістів”.

Депутат міської ради від фракції “Європейська Солідарність” Андрій Согорін зачитав лист-звернення від Національної спілки журналістів України до міського голови та депутатів. У листі йде мова про порушення прав журналістів, які полягають як у традиційному недопущені медіа до адміністративної будівлі, так і в тому, що сам проєкт про акредитацію вже є помилковим.

“Ми бачили новину, що після відкриття провадження проти недопуску журналістів, міськрада пообіцяла розробити порядок акредитації медіа. Але представників галузі до обговорення ніхто не запрошував… Ані обласна організація НСЖУ, ані будь-хто з представників ЗМІ не був запрошений до розробки документу, який регламентує допуск мас-медіа до сесії міської ради”,- почали в зверненні.

Щобільше, зазначаються в звернені й такі пункти:

1) акредитація вводиться лише на сесії міськради, тобто інші заходи, які становлять інтерес для ЗМІ, залишаються “поза кадром”.

2) згідно з ч. 1 Ст. 26 Закону України” Про Інформацію” відсутність акредитації не є підставою для відмови в допуску журналіста.

3) необхідність реєструватись на кожну сесію відкриває для чиновників можливість регулювати, яким журналіста можна бути присутніми, а яким – ні. Це може призвести до зловживання повноваженнями, якщо вони вирішать, що журналіст з якоїсь причини нетажаний.



З огляду на вищезазначене, депутатів та міського голову просять повернути ситуацію до початку 2020-го року і відкрити журналістам допуск до адміністративної будівлі за професійним посвідченням або посвідченням НСЖУ.

Сообщение Депутат Запорізької міськради зачитав звернення НСЖУ, щодо порушення прав ЗМІ появились сначала на Forpost.

Источник: https://forpost.media/novosti/deputat-zaporizkoi-miskradi-zachitav-zvernennja-nszhu-shhodo-porushennja-prav-zmi.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top