У Запоріжжі можуть ліквідувати Обласний центр культурної спадщини

Днями стало відомо про проєкт рішення, щодо припинення діяльності Обласного центру культурної спадщини шляхом приєднання його до краєзнавчого музею.

Цю інформацію журналістам «Форпост» підтвердив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА Владислав Мороко. Про існування згаданого проєкту в Департаменті дізнались минулого четверга-п’ятниці.

Владислав Мороко висловився, що в Департаменті не згодні з такою перспективою для центру, а тому шукають шляхи його збереження. Є лише два варіанти подальшої долі : перший – це оптимізувати внутрішню структуру та допомогти закладу заробляти і другий – ліквідувати центр, щоб зекономити кошти. Департамент вбачає лише форматування центру на прибуткове підприємство, яке в подальшому зможе ще й до бюджету приносити гроші і наразі відбувається робота в цьому напрямку.

“Цього року за підтримки Департаменту було подано проєкт до Українського культурного фонду, щодо збереження культурної спадщини не лише міста, а й півдня країни. Вже пройдено технічний відбір, тобто ми шукаємо позабюджетні джерела фінансування. Втім, як бачимо, є думка, що простіше все ліквідувати та відрапортувати про механічну економію коштів і начебто закрити проблему з бюджетом. Відповідний проєкт про ліквідацію був підготовлений в обласну раду керівником фракції “За майбутнє”. До нас проєкт дійшов на погодження, звісно, що Департамент його не погодив і написав зауваження”, – розповів директор Департаменту.

Зазначається, що в умовах децентралізації замість декількох десятків районних адміністрацій створюється п’ять. Райадміністрації мали делеговані повноваження, щодо захисту культурної спадщини. Оскільки їх ще не сформували, то в області єдиний орган, який займаться даним питанням – ЗОЦКС. Без нього зникне буквально ціла галузь. Наразі під охороною і наглідом центру знаходиться майже 8 тисяч об’єктіві загальна вартість їх оцінена в понад 80 мільярдів гривень. Доля працівників також у  проєкті особливо не обговорюється. Зараз там працює 14 спеціалістів цієї галузі, яких просто звільнять.

У Департаменті підкреслюють, що центр будуть захищати. Наразі проєкту на сайті обласної ради ще немає, тому можливо, що його й не винесуть на сесію.

Сообщение У Запоріжжі можуть ліквідувати Обласний центр культурної спадщини появились сначала на Forpost.

Источник: https://forpost.media/novosti/u-zaporizhzhi-mozhut-likviduvati-oblasnij-centr-kulturnoi-spadshhini.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top