В Запоріжжі і Мелітополі розгорнули величезні кримськотатарські стяги

В Запоріжжі та Мелітополі пройшли заходи до 30-річчя відновлення діяльності Курултая кримськотатарського народу до Дня кримськотатарського прапора.

Таким чином українці висловили підтримку мешканцям анексованого Криму і впевненість, що над півостровом знову замайорять законні стяги – український і прапор кримськотатарського народу.

В Запоріжжі великий прапор розгорнули на площі біля міськради. На стязі учасники акції написали послання до співгромадян, які проживають на анексованих територіях.

«Підписав прапор з побажаннями про звільнення Криму від московського ордла, – коментує депутат Запорізької обласної ради, ветеран АТО Андрій Хімічев, – Крим є і залишається українським і ми обов’язково виб’ємо ворога з наших земель. Я бажаю всім, хто покинув свою домівку, і хто вимушений залишатись в окупації витримки і наснаги. Разом поборемо!»,  – заявив Андрій Хімічев.

Величезний прапор 16 на 9 метрів розгорнули на головній площі Мелітополя. Стяг шили волонтери зз Краматорська, що на Донеччині. Учасники акції мають намір запустити прапор з побажаннями над територією Криму.

«Разом з Комітетом сприяння поверненню кримськотатарського народу на історичну Батьківщину АЗАТ, з парті  партійцями «Європейської Солідарності», однодумцями на активними мешканцями міста розгорнули кримськотатарський прапор та приєдналися до акції Напиши послання Криму або ПРАПОР бажань ! Душею та серцем ми з Кримом! Крим-це Україна!, – прокоментувала депутатка Запорізької обласної ради,  членкиня Мелітопольського комітету по поверненню кримських татар на історичну батьківщину «Азат»  Лейла Ібрагімова

Довідка: Курултай кримськотатарського народу (в перекладі з кримськотатарської – національний з’їзд) – фактично виконує функцію парламенту кримських татар.
Делегати Курултаю обираються кримськими татарами і членами їх сімей. Термін повноважень обраного складу Курултаю – 5 років.

Курултай формують 250 делегатів, які обираються в два етапи за змішаною мажоритарно-пропорційною системою з кандидатів, висунутих за списками громадських організацій та їх блоків.
Далі Курултай обирає Меджліс — який є виконавчим органом Курултаю.
З 26 до 30 червня 1991 року в відбувся Другий Курултай кримськотатарського народу. Проведений майже через півстоліття після депортації, уже на батьківщині, з’їзд найкращих представників народу став символічним проявом перемоги національного руху і народу, воскреслого наче Фенікс із попелу.

А 26 лютого 2014 року Меджліс скликав багатотисячний мітинг на підтримку цілісності та єдності України, який фактично зірвав плани Росії по начебто мирному приєднанню півострова і змусило застосувати війкових і остаточно делегітимізувало «Референдум» про приєднання і надало беззаперечні докази окупації.












Фото: РіА Мелітополь, Наш Город, Мелітополь City, Facebook

Источник: https://forpost.media/novosti/v-zaporizhzhi-i-melitopoli-rozghornuly-velychezni-krymskotatarski-stiahy.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top