Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: історія Наталії Суслової

Фонд Ріната Ахметова продовжує документувати історії жителів Донбасу для онлайн-музею «Голоси Мирних», щоб розповісти всьому світові про людей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході країни. В Музеї вже зібрано понад 2 тисячі таких історій, а мета до 2025 року – 100 тисяч. Наталія Суслова розповіла про те, що сталося з нею у селі Водяному Донецької області.

– Щось шипіло, летіло над будинком. Я думаю: «Піду, вигляну, що ж це таке». Я двері відкрила – бомба в цей час у будинок залітає, але, на щастя, не розривається. Я її потім прив’язувала до своєї машини. У мене «Жигулі» були. Хотіла витягнути, а всі мене сварили: «Ти що, а якби вибухнула!» Її, виявляється, треба було вгору тягнути, а звідки у мене сили вгору тягнути? А військові приїхали і витягли. Шість штук тоді на нашій вулиці впали, і вони всі їх повитягали, – згадує Наталя.

Через страх за своє життя жителька села Водяного перестала тримати корову, яка була для неї годувальницею. Фонд Ріната Ахметова допомагав жінці з їжею.

– У нас же магазину немає, нічого немає. Якби Фонд Ріната Ахметова нам це не давав, ми б тут з голоду подохли всі, Господи прости. Жінку тут у нас убило – йшла вулицею. Я їй тоді говорила: «Не ходи, стріляють. Зайди, у мене пересидиш, потім підеш». Вона відповіла: «У них робота така, нехай стріляють». І тільки вона на свою вулицю зайшла – впав снаряд. І її осколком прямо в серце. Ось це було найстрашніше.

Для Фонду Ріната Ахметова та Музею «Голоси Мирних» важливо задокументувати і зберегти історії жителів Донбасу, щоб подібні людські трагедії ніколи не повторювалися, заради кращого майбутнього.

– Музей «Голоси Мирних» – це перший і найбільший в Україні архів свідчень людей, які постраждали від збройного конфлікту на Донбасі. Це простір гуманізму, простір роботи з травмою війни, простір роботи з пам’яттю. Це територія прийняття, місце для роздумів і рефлексії. На сайті Музею у розділі «Історії Мирних» можна прочитати розказане людьми, побачити фотографії з ними та їхніми близькими, знімки будинків, дворів, міст і сіл після бомбардувань. Фонд записав і зберігає серію відео- та аудіоінтерв’ю з очевидцями подій, – розповіла директорка з комунікації Фонду Юлія Єршова.

Якщо ви Мирний Донбасу, про вашу історію теж повинні дізнатися! Розкажіть її світові! Перейдіть за посиланням і заповніть невелику анкету, щоб зробити свій внесок у збереження пам’яті.

Новини і жваве обговорення коротких відео тут: https://www.youtube.com/user/ChannelTB5
Канал «Новини Запоріжжя» в Telegram: https://t.me/tv5zp
Яскравий та красивий акаунт в Instagram: https://www.instagram.com/tv5zp
Легкий доступ до новин та коментарів у Facebook: https://www.facebook.com/channeltv5/

Источник: https://tv5.zp.ua/news/muzej-fondu-rinata-ahmetova-golosi-mirnih-istorija-natalii-suslovoi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=muzej-fondu-rinata-ahmetova-golosi-mirnih-istorija-natalii-suslovoi

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top