Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних»: «Мама, це «Гради»» – історія родини Шарамбай

Про пережите з перших вуст розповіла Валентина Шарамбай із Кам’янки. Вона втекла з рідного міста Тельманове, рятуючи від обстрілів себе та трьох своїх синів.

– Мій середній син швидко на слух і за вибухами визначав, що це стріляє, звідки і що летить. Говорив: «Мама, це «Гради»» або «О! Це з автоматів стріляють». Він знав. Дитині чотирироки, – каже Валентина.

Жінка згадує, як по кілька днів доводилося жити без світла і телефонного зв’язку і лише прислухатися до темряви, гадати, наскільки вона безпечна.

– Стріляють – і кінця-краю немає. Все летить, вибухає. Ти сидиш вдома, в підвал всіх ховаєш. А толку від цього підвалу? Впаде снаряд – просто засипле цей підвал, а ти будеш там з дітьми. Те, щов підвалі є ломик і лопата, не допоможе і не врятує, – згадує мешканка Донбасу.

Сім’я отримувала допомогу від Фонду Ріната Ахметова – продуктові набори. Це допомогло вижити у важкі часи.

Музей Фонду Ріната Ахметова – це безпечний,довірчий простір, де жителі Донецької та Луганської областей і переселенці можуть розповісти всьому світові про біль пережитого ними заради майбутнього, заради миру. Це документальний онлайн-архів, який є цінною базою для істориків, режисерів, письменників, журналістів.

– Для всього світу – від дипломатів до міжнародних гуманітарних місій – Музей стане джерелом правдивих історій Мирних Донбасу, розказаних відпершої особи, власними голосами людей, якіпройшли через жахи збройного конфлікту, –пояснила Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

Якщо ви житель Донбасу, розкажіть свою історію світові! Для цього перейдіть за посиланнямhttps://civilvoicesmuseum.org/my-story та заповнітьневелику анкету. Також ви можете звернутися за телефоном гарячої лінії 0800509001 і попросити про психологічну допомогу. Її надають фахівці, які пройшли навчання за курсом «Травма війни».

Источник: https://tv5.zp.ua/news/muzej-fondu-rinata-ahmetova-golosi-mirnih-mama-ce-gradi-istorija-rodini-sharambaj/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=muzej-fondu-rinata-ahmetova-golosi-mirnih-mama-ce-gradi-istorija-rodini-sharambaj

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top