Бізнесмен із Запоріжжя запустив у космос ракету

Firefly Aerospace — українсько-американська компанія, що запустила у космос ракету Alpha. Компанія належить Максиму Полякову — бізнесмену, що народився у Запоріжжі.

Ракету запустили сьогодні о 4:59 за Київським часом з бази Ванденберг Космічних сил США в Каліфорніі. Запуск було заплановано на більш ранній час, однак через неполадку був відкладений. Ще через дві хвилини після польоту на ракеті відбулася аномалія, через яку місію перервали, а ракету взорвали. Компанія зробила заяву, що проведе детальне дослідження для встановлення точних причин.

Максим Поляков купив Firefly Aerospace у 2017 році. Alpha — одна з найбільших ракет легкого класу. Заввишки має 29 метрів, у діаметрі 1,8 -2 метри. Виготовляють ракету із композитних матеріалів, маэ чотири рідинні двигуни Reaver-1 на першій ступені та один двигун Lightning 1на другій ступені. Друга ступінь має експерементальний космичній парус Spinnaker-3 от NASA, задача якого — пришвидшити схід ступені з орбіти.

Такі ракети використовують будуть використовувати не лише для доставки вантажів на орбіту, а згодом на Луну.

Поляков народився в Запоріжжі в родині інженерів місцевої філії підприємства «Хартрон». Тут він закінчив школу № 28 з фізико-математичним нахилом, потім шість років навчався в Запорізькому державному медичному університеті за спеціальністю лікар-гінеколог. Потім, заснована ним в 2001 році компанія AlarIT Ukraine, стала першою IT-аутсорсингової компанією в Україні, яка розробляла програмне забезпечення для США, Канади, країн Європи.

У 2003 році Поляков з сім’єю переїхав в Едінбург і заснував з партнером фірму HitDynamics. Це була потужна система аналітики інтернет-аудиторії, яка дозволяла купувати кліки з рекламної системи Google. Через кілька місяців американська Hitwise купила HitDynamics за 6 млн дол.

У 2017 році Поляков за 75 млн дол купив американський космічний стартап Firefly Space Systems інженера Тома Маркусика, який до цього працював в Virgin Galactic, Blue Origin і SpaceX.

За матеріалами Субботи плюс.

Читайте також: Зеленський повинен був займатися питанням Північного потоку-2 два з половиною роки тому, а не в останні три місяці: Ігор Артюшенко

Источник: https://forpost.media/novosti/biznesmen-iz-zaporizhzhia-zapustyv-u-kosmos-raketu.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

Добавить комментарий

scroll to top