30 років ЗСУ: ТОП-10 цікавих фактів про запорізьких артилеристів

Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

Цього року Україна відзначає 30-річчя з Дня проголошення Незалежності. Ровесницею держави є її надійна опора, запорука незалежності та суверенітету — Армія — Збройні сили України. Саме 6 грудня 1991 року було ухвалено Закон України «Про Збройні сили України», тож ця дата і вважається Днем народження ЗСУ.

Запоріжжя — унікальне місто, адже козацькі традиції пращурів продовжують сучасні гармаші — хлопці, що запалюють. Саме тут розташована славетна 55-та окрема артилерійська бригада “Запорізька Січ”. “Боги війни” з гарматами калібру 152 мм завжди були запорукою миру на Запорозькій землі. Особливо важливою їх місія стала за роки українсько-російської війни, що й досі триває на східних кордонах України.

Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

ТОП-10 фактів про запорізьких артилеристів за 30 років ЗСУ:

1. Особовий склад 55-ї артилерійської дивізії склав присягу на вірність Українському Народові у січні 1992 року.

2. У 2003 році 55 артилерійську дивізію було переформатовано у 2-гу тактичну групу артилерії, у 2005-му – у 55-ту окрему артилерійську бригаду.

Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

3. Бригада серед перших підрозділів стала на захист України від російського окупанта: 1 березня 2014 року військова частина була приведена у повну бойову готовність, того ж місяця зведена батарея відбуває на кордон з анексованим Кримом. З квітня 2014 року по теперішній час підрозділи бригади виконують визначені завдання у зоні проведення Антитерористичної операції (з 30 квітня 2018 року – Операції об’єднаних сил).

4. У найгарячіші 2014-2015 роки на початку російсько-української війни особовий склад бригади успішно виконав більше 300 вогневих завдань, запорізькі розвідники-артилеристи викрили понад 1000 координат стріляючих гармат та мінометів російсько-окупаційних військ.

Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

5. Запорізькі артилеристи демонстрували свою міць під час звільнення Лимана, Слов’янська, Сіверська, Лисичанська; в оточеннях під Амвросіївкою, Д’яковим, Зеленопіллям, Старобешевим, Сонцевим; підтримуючи вогнем захисників Донецького аеропорту й зупиняючи ворога на Дебальцівському плацдармі й під Мар’їнкою. Своє життя за мир в Україні віддали 33 запорізьких артилериста, які назавжди лишаться у лавах 55-ї бригади.

6. За мужність та героїзм, вірність військовій присязі та вшановуючи внесок запорізьких артилеристів у російсько-українській війні Президент України Петро Порошенко 24 серпня 2015 року під час військового параду з нагоди Дня Незалежності України вручив командиру бригади полковнику Сергію Брусову Бойовий Прапор 55-ї окремої артилерійської бригади з президентською стрічкою «За мужність та відвагу». Бригада стала першою серед артилерійських з’єднань ЗСУ, відзначених такою нагородою.

Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

7. 24 серпня 2018 року на військовому параді з нагоди Дня Незалежності України «55-ка» стала першою артилерійською бригадою ЗСУ, яка отримала почесне найменування – «Запорізька Січ».

8. 23 лютого 2019 року була офіційно затверджена нова емблема артбригади. Гармаші отримали не лише свій нарукавний знак бригади, а й берети кольору полум’я з новою кокардою ракетних військ і артилерії. Також було створено власний Мотиваційний прапор й пам’ятну відзнаку командира військової частини — коїн.

Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

9. Чотири роки поспіль — з 2018-го по 2021-й — 55 окрема артилерійська бригада «Запорізька Січ» є переможцем змагань на найкращу батарею Збройних Сил України у номінаціях «причепна артилерія» й «протитанкова артилерія».

10. Гасло запорізьких артилеристів: «Не сперечаємось – ставимо крапку». Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

“Ми боронимо рідну землю! Наше діло праве і святе. Тому і бойовий дух воїнів на високому рівні, усі заряджені на перемогу. А бойовий досвід, здобутий за роки війни, значно покращує професійну підготовку. Ми постійно удосконалюємося, — зазначив АрміяInform командир окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ» полковник Роман Качур. — Ми переважаємо окупантів вищою вогневою майстерністю, міцнішим бойовим духом. Усі, хто стоять проти нас, врешті-решт перетворюються на цілі. І, стовідсотково, ми переважаємо їх в артилерійському озброєнні, управлінні вогнем артилерії, навченості особового складу. Пишаюся тим, що я – артилерист! Вірю в могутність ракетних військ і артилерії Збройних Сил України. Впевнений у нашій перемозі. Слава Україні!”

Запоріжжя може жити спокійно, коли на сторожі миру гармаші

Фото пресслужби 55 окремої артилерійської бригади «Запорізька Січ»

Читайте также: В Днепре открылась фотовыставка, посвященная запорожским артиллеристам

Сообщение 30 років ЗСУ: ТОП-10 цікавих фактів про запорізьких артилеристів появились сначала на Индустриалка — новости Запорожья.

Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/30-rokiv-zsu-top-10-tsikavih-faktiv-pro-zaporizkih-artileristiv

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top