Зеленський програв сім судів за час своєї каденції, один з них із запорізьким інвалідом війни

Вже сім позовів проти голови держави задовільнено Верховним Судом України. Два рішення остаточні, інші ще розглядаються по апеляції у Великій Палаті Верховного Суду.

Про це повідомляє Bihus.Info

Першим, хто подав позов проти президента став члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення Володимир Горковенко. Його Зеленський у травні 2019 року спробував звільнити, скасувавши указ Петра Порошенка про його призначення. У грудні того ж року Верховний Суд визнав дії Зеленського незаконними. Через два роки в травні 2021 року Велика Палата Верховного Суду відмовила Зеленському у задоволенні апеляції.

Суд наголосив, що укази про призначення є індивідуальними актами одноразової дії і людину неможливо звільнити, просто скасувавши такий акт.

У березні 2021 року президент схотів звільнити суддю Конституційного Суду Олександра Тупицького, так само — шляхом скасування указу про його призначення. Верховний Суд у липні знову визнав таку практику незаконною.

Так само суд задовольнив позови проти президента Зеленського від Артура Герасимова, Володимира Ар’єва та Георгія Логвинського. Їм, як народним депутатам 8 скликання, Петро Порошенко присвоїв дипломатичні ранги у зв’язку з їхньою роботою в українській делегації у ПАРЄ. У вересні 2019 року Зеленський намагався скасувати відповідні укази Порошенка, як «безпідставні». Але Верховний Суд вирішив, що укази про присвоєння дипломатичних рангів також є індивідуальними актами одноразової дії і їх скасування не може призводити до позбавлення дипломатичного рангу.  Зеленський подав апеляцію, та рішення ще не має.

Верховний Суд задовольнив також позов до Зеленського від В’ячеслава Плескача щодо ненадання інформації у відповідь на запит. Це сталося у вересні 2021 року. На це рішення Зеленський також подав апеляцію.

А ось мешканець Запорізької області з міста Мелітополь Віктор Ващенко так і не отримав відповіді на своє звернення від президента, хоча Верховний Суд постановив, щоб Зеленський відповів йому особисто. Ващенко, який є інвалідом війни, поскаржився на те, що Зеленський не відповів особисто на його звернення (відповідь надійшла від працівників Офісу президента). За Законом «Про звернення громадян» президент має особисто відповідати на звернення осіб з інвалідністю внаслідок війни. Ще в лютому 2020 року Верховний Суд визнав бездіяльність президента протиправною і зобов’язав Зеленського розглянути звернення відповідно до закону.

Читайте також: В Запоріжжі шахраї обдурили дідуся й забрали в нього декілька тисяч доларів

Жодного спаму, лише найцікавіше для вас у нашому Telegram каналі https://t.me/forpost_zp. Обіцяємо)

Источник: https://forpost.media/novosti/zelenskyy-prohrav-sim-sudiv-za-chas-svoiei-kadentsii-odyn-z-nykh-iz-zaporizkym-invalidom-viyny.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top