На роботу з дитиною та придбання нового гаджету: як працює школа онлайн у Запоріжжі

З минулого тижня більшість шкіл у Запоріжжі перейшли на дистанційну форму навчання. При цьому рекомендовано учнів 1-4 класів все ж таки водити до школи. Як на практиці діє школа онлайн, чому доводиться навчатися батькам запорізьких учнів та чи дієве дистанційне навчання, дізнавалися кореспонденти Forpost.

Онлайн – не онлайн

У деяких навчальних закладах запровадили онлайн навчання. Проте через високий рівень захворюваності серед дітей та педагогів, виявилося, що проводити уроки навіть дистанційно іноді нікому. Поки вчителі хворіють, батькам доводитися вивчати з дітьми шкільний матеріал самостійно.

Не всі педагоги готові проводити дистанційку. Та не всіх вчителів є змога замінити. Тому в деяких класах уроки скасували на невизначений термін. У цей час батьки отримують завдання, яке самостійно виконують з дитиною.

У допомогу їм надіслано методичні рекомендації. Батьки скаржаться, що це займає доволі багато часу: треба вивчити методичку, ознайомитися з завданням, роз’яснити дитині, виконати роботу та все перевірити. Як мінімум пів дня витрачається на навчання. При цьому, не всі батьки мають змогу сидіти з дитиною вдома. Більшість все ж таки працює.

На роботу з дитиною

Як розповіли батьки запорізьких учнів, вони не можуть залишити вдома дитину саму. У деяких родинах немає родичів, які в мали змогу допомогти. Доводиться школяра брати з собою на роботу.

Восени минулого року я брала відпустку. У 2022 році я ще не маю права брати відпочинок. Відгули закінчилися. Я опинилася перед вибором – залишитися без роботи та сидіти з дитиною, чи працювати, а Олесю брати з собою. Вибрала останнє. Тому доньку беру з собою на роботу, доки школа закрита. Іншого вибору не маю, наш батько теж працює, — розповідає Ілона, мати першокласниці.

За словами Ілони, поки вона працює, дитина слухає онлайн уроки з телефону через навушники. В обідню перерву мати з донькою роблять завдання. Мати дівчинки зізнається, що керівництво та співробітники не в захваті від того, що вона привозить доньку на роботу. Ілона вже отримала нарікання. Але іншого виходу жінка не бачить.

В іншій родині вирішили зробити інакше. Батько має працювати з обіду, тому син-школяр пів дня проводить з татом, де вони слухають онлайн уроки. Потім батько завозить хлопця на роботу до дружини і дитина пів дня знаходиться в офісі з мамою.

У тих родинах, де немає змоги брати з собою дитину на роботу, вирішили на деякий час відправити її до бабусі чи дідуся у село. Тільки приглянути за дитиною вони, авжеж зможуть, а ось навчатися дистанційно – далеко не всі.

Нові витрати в родині

Більшість батьків запорізьких учнів вимушені піти на додаткові трати. Це стосується потужних сучасних гаджетів.

Щоб дитина навчалася дистанційно, їй потрібен ноутбук чи комп’ютер. Не у всіх школярів виявився власний ПК. Батькам довелося це виправляти, деяким – брати техніку у розстрочку чи оформлювати кредит.

Особливо, якщо у родині, наприклад, два учня з різних класів. За одним комп’ютером діти фізично навчатися не можуть, а уроки проводяться в однаковий час.

Батьки скаржаться, що діти погано сприймають матеріал через монітор, потім не можуть зробити завдання, не розуміють, що від них треба. Особливо це стосується вивчення іноземної мови. Вже деякі батьки замислюються над тим, щоб наймати репетиторів для того, щоб у дитині були б хоча які знання. А це не маленькі витрати. Наприклад, репетитор з англійської для дитини коштуватиме близько 500 грн за одне заняття. Щоб дитина не забувала нові слова, рекомендується проводити заняття щонайменше двічі на тиждень.

«Ковідне» покоління

Вже другий рік у школах практикується школа онлайн. Але така робота досі не налагоджена у багатьох закладах. У деяких випадках у учнів і педагогів немає необхідної техніки, діти не можуть сидіти вдома самі, онлайн уроки через зростання захворюваності можуть і не проводитися. Батьки розриваються між роботою та уроками онлайн, дитина не може засвоїти шкільну програму, не завжди бабусі чи дідусі можуть робити з дітьми завдання.

Сучасних учнів вже називають «ковідним» поколінням без знань. Очне навчання постійно зривається, час плине – знань немає. Батьки першачків взагалі кажуть, що наступного року розумніше б було дітей заново віддавати у перший клас, бо цього навчального року нормального навчання було доволі мало.

Да поки педагоги та батьки вишукують оптимальні моделі навчання та перебування школярів, страждають, насамперед, самі діти. Якщо модель дистанційного навчання не налагоджена, школа онлайн не працює. На практиці це лише трати, нерви, згаяний час для дітей, батьків та педагогів, яким ще доведеться надолужувати шкільну програму.

Читайте також: Реформа шкільного харчування: чим тепер годуватимуть у запорізьких школах

Жодного спаму, лише найцікавіше для вас у нашому Telegram-каналі. Обіцяємо)

Юлія Христиченко, Forpost

(фото з відкритих джерел)

Источник: https://forpost.media/glavnoe/na-robotu-z-dytynoiu-ta-prydbannia-novoho-hadzhetu-iak-pratsiuie-shkola-onlayn-u-zaporizhzhi.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top