Ситуація в районах Запорізької області станом на 15.03.2022

Гуманітарна допомога йде практично щоденно: на Оріхів і Гуляйполе, передаємо звідси далі частково на Преображенку і Малу Токмачку. Це території, які не окуповані російськими військовими, тому є можливість доставляти ліки, продукти харчування, засоби гігієни. Допомога надається через службовців РДА, органи місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, квартальних, з адресною доставкою для незахищених верств.

Мирне, так само як Нестерянка і Копані – під контролем окупантів. Після 3.03 на цьому напрямку дуже багато зруйновано будівель. Окупанти не дають можливості вільного виїзду наших громадян до Оріхова. Не дають можливості доставити гуманітарну допомогу. Затримують громадян. Оріхівська міська рада разом з волонтерами кілька разів проривалася на територію окупованої Нестерянки та невелику гуманітарну допомогу передала. Нестерянка часто обстрілюється з Мирного градами та артилерією. Тому частина людей в один з днів, користуючись тимчасовою відсутністю окупанта, виїхала до Оріхова.

Гуляйполе: через постійні обстріли і вибухи пошкоджені електромережі. Електроенергію не вдається подати через активні бойові дії і аварії на ЛЕП. Обленерго тримає руку на пульсі. При першій можливості, коли немає обстрілів, виїжджають і ремонтують.

Нема електрики – немає і води, тому що воду по системі качають електронасоси. Тому вода – не централізована подача, а лише з наявних доступних джерел.

Знищено більше десятка приватних будинків. Постійні обстріли. Зруйновано ринок, багато пошкоджень. В тому числі пожежної частини. Міський голова та заступники працюють над усіма проблемами. Займаються евакуацією, надають допомогу громадянам по можливості. Обласна влада направляє максимум наявного ресурсу на місця.

Щодо пенсій і інших соціальних виплат: оскільки пошта не працює, пенсіонерам рекомендовано оформити пенсійні картки в Ощадбанку. Обласний департамент соцзахисту проконсультував міську раду, як це правильно зробити.

Новозлатопіль, Малинівка, Любимівка наразі окуповані. Відповідно, є проблеми з водою, електропостачанням, зв’язком. Велике скупчення окупантів в цих селах.

Бойові позиції у окупантів у Новозлатополі. Звідси вони ведуть обстріли в напрямку Гуляйполя. З місцевим населенням поводяться нахабно. Відбирають їжу. У селі Федорівка відібрали у громадянина авто типу джип, скрутивши йому руки.

В селі Білогір’я окупанти міняють дизпаливо на самогон.

Пологи: зазнали найбільше негативних наслідків після обстрілу ворожої техніки. Бійці підрозділів ЗСУ і тероборони 3.03. практично 8 годин мужньо захищали місто. Ворог поніс суттєві втрати в живій силі та техніці. На жаль, постраждало біля 20 людей цивільного населення. Зараз місто зайняте окупантами. Там велике скупчення окупантів, які встановили 8 блокпостів. Перевіряють житлові споруди громадян на предмет виявлення військовослужбовців тероборони, активістів. Знаходячи, їх заарештовують.

Станом на вчора, 14.03.22, з електроенергією та водопостачанням була половина міста. Зв’язок відсутній. Електрика частково відновлюється, коли немає обстрілів.

Дефіцит ліків, харчів. Але влада та волонтери роблять все можливе для того, щоб направити гуманітарний конвой. Перші спроби були невдалими. Окупанти не дали можливості. Переговорний процес з боку міського голови Поліг і голови райради не приніс позитивного результату.

Дуже невеликими партіями з Оріхівського хлібокомбінату, дякуючи волонтерам, передають хліб, також інші продукти. Зв’язку практично немає, але є окремі повідомлення про гострий дефіцит ліків, їжі, питної води. Шукаємо можливості направити туди гуманітарну допомогу.

Також у Пологах залишився не евакуйованим дитячий будинок. Діти у безпеці в обладнаному підвальному приміщенні. 37 дітей годують 6 разів на день. Вчора з’явилась електроенергія в дитбудинку. Ворог запропонував харчі, але директор відмовилась їх приймати. Керівництво дитбудинку чекає надання гуманітарного коридору для того, щоб евакуювати дітей.

Источник: https://tv5.zp.ua/news/situacija-v-rajonah-zaporizkoi-oblasti-stanom-na-15-03-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=situacija-v-rajonah-zaporizkoi-oblasti-stanom-na-15-03-2022

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top