Евакуаційні автобуси супроводжує запорізький священик, який виправдовує бомбардування і називає Україну «банановою республікою»

Сьогодні в низці російських ЗМІ вийшов сюжет, в якому знову заявили, що українська сторона зриває організацію гуманітарних коридорів до Маріуполя. В якості спікера пропагандисти взяли пряму мову Архієпископа Луки, яка дуже влучно вписалась в кремлівські тези про українських спецслужбовців, які начебто проникають до автобусів.

«Відбувається наша добра справа зі спокусами. І страшно, що ці спокуси створюють громадяни України, які під час слідування  нашої колони підсажувались до нас, і потім у зв’язку з цими людьми у колони виникали проблеми з проходженням контролю з боку військ російської федерації», – говорить у відео Лука.

Варто зауважити, що наразі єпископ УПЦ  заявлений як один із співорганізаторів гуманітарної колони — він в якості представника церкви супроводжує автобуси і вантажі. В той час відомо, що з самого початку створення «зелених коридорів» російські окупанти неодноразово обстрілювали автобуси, а декілька днів тому російські солдати розграбували гуманітарний вантаж, який відправляли з Запоріжжя.

Ми не можемо стверджувати, що між цими подіями є зв’язок, цим мають займатись спеціальні служби. Натомість ми наведемо лише декілька прикладів, які доводять, що риторика лідера московської церкви в Запоріжжі в часи війни працює явно не на користь України.

В Запоріжжі єпархія УПЦ має чіткий політизований посил. В повідомленнях, які транслюють на офіційних ресурсах єпархії та телеграм-каналі Луки, дають оцінку всім актуальним подіям в країні і в світі, а тези щодо російсько-української війни, яку в єпархії називають «конфліктом» повністю співпадають з тими, що транслюють російські пропагандисти. Особливо це відчувається напередодні повномасштабного вторгнення.

— 22 лютого  в своєму телеграм-каналі Лука називає УПЦ єдиною канонічною церквою, та закликає прихожан не брати участь в жодних політичних акціях без його благословення. Це відбувається в той час, коли в Україні і в світі активно засуджують визнання путіним так званих ЛДНР, а патріоти виходять на мітинги за єдність України.

— 23 лютого напередодні повномасштабного вторгнення Лука публікує допис, основний заклик якого – не відповідати на «військові маніпуляції і цінити мир».

«Среди нашого общества все больше и больше появляется людей, для которых мирная жизнь не в радость, им нужна война во что бы то ни стало. Ими искусно манипулируют те, кто зарабатывают деньги на крови и укрепляют с помощью войны свою власть». – пише Лука.

Вже наступного дня подібну риторику озвучує путін – заявляє про «громадянський конфлікт», про намір «денаціоналізувати та денацифікувати Україну» і закликає громадян здатися, адже «Україною керують ті, хто заробляє на крові».

— В наступні дні Лука вже не соромиться використовувати прямі російські тези. В одному з дописів священик заявляє один з улюблених російських наративів про «заокеанських господарів українських політиків» і називає Україну «банановою республікою». Таке обурення у московського попа викликав закон про продаж зброї в Україні.

— Є у Луки і логічне пояснення «бойовим діям» на території України. Священик УПЦ не гірше Скабєєвой запевняє прихожан, що це сталось в тому числі і через те, що «нас делили на «правильних» и «неправильних» украинцев, настраивая друг против друга». Не обійшлося в дописі про згадування «ультрапатріотів».

—  Московський священик виправдовує і бомбардування. В своєму телеграмі він пояснює, що українці отримують бомби за… матерні фрази (що більше ображає кремлівського попа – слоган про руський корабль чи путіна, він не пояснює).

На ресурсах запорізької єпархії УПЦ є ще багато доказів її роботи в інтересах ворога.

Редакція Forpost закликає Службу Безпеки України, представників правоохоронних органів, представників Військово-цивільної  адміністрації звернути увагу на антиукраїнську діяльність митрополита Луки , яка в умовах війни несе загрозу безпеці і життю українців.

Источник: https://forpost.media/novosti/evakuatsiyni-avtobusy-suprovodzhuie-zaporizkyy-sviashchenyk-iakyy-vypravdovuie-bombarduvannia-i-nazyvaie-ukrainu-bananovoiu-respublikoiu.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top