Як працює велике підприємство Запоріжжя в умовах війни

Комбінат «Запоріжсталь» частково почав працювати — як зміниться його робота в нових умовах, пов‘язаних з війною

У ефірі телеканалу Україна 24 на YouTube генеральний директор “Запоріжсталі” Групи Метінвест Олександр Мироненко розповів, як нині працює комбінат, що довелося змінити і які є плани.

-Ми почали запускати наші виробництва всіх підприємств у Запоріжжі, які входять до складу групи Метінвест, — відмітив Олександр Мироненко. — Минулого тижня ми відновили виробництво на Запорізькому ливарно-механічному заводі. Також почали виробництво коксу на  «Запоріжкоксі». На вихідних відновили виробництво на «Запоріжвогнетриві».

Цей ланцюжок був логічною підготовкою до запуску основного актива – комбінату «Запоріжсталь». Ми задули доменні печі № 4 та № 3. Наразі підприємство буде працювати на двох доменних печах. Об’єм виробництва цього місяця ми плануємо на рівні 65 тисяч тонн чавуну, а на наступний — вже 150-170 тисяч тонн.

-Що в подальшому входить в плани? Повна потужність чи можливо є певна переорієнтації?

-Нам довелося переорієнтуватися, тому що наші основні ланцюжки доставки сировини та відправки готової продукції наразі змінюються. Традиційно ми все отримували та відправляли через морські порти України. Але наразі вони заблоковані агресором. Тому спільно з державою та «Укрзалізницею» ми працюємо над тим, щоб відбудувати нові ланцюжки й через західні прикордонні переходи отримувати критичну для нас сировину та відправляти готову продукцію. Наразі є проблеми зі скупченням продукції на прикордонних пунктах перетину, але вони вирішуються.

Вважаю, що у найближчому майбутньому це дозволить нам ще додатково наростити потужності. Тому що в нас не дві доменні печі, а чотири і ми можемо збільшувати виробництво, вводити ще дві доменні печі у роботу та залучати більше людей для того, щоб вони працювали та отримували заробітну плату. А також, щоб ми відраховували податки. І щоб регіон, не дивлячись на цю складну ситуацію, працював так, як повинен працювати. Ми повинні тримати цей економічний фронт і допомагати нашим армійцям виганяти агресора.

-Наскільки суттєвими є зміні у світовій економіці через війну?

-Зміни є досить суттєвими, тому що до цієї війни ринки Європи для нашої продукції гаряче катаного рулону були для нас заблокованими. Але коли Європа відмовилася від закупок металу в Росії, то є сталий попит на нашу продукцію і ми можемо відвантажувати нашим партнерам в Європі метал власного виробництва.

-Порти заблоковані. Коли ви говорите про доставку, мова йде тільки по залізницю, чи є ще варіанти? Наскільки ця переорієнтація може затягнутися і які є складнощі?

-Складнощі дуже суттєві. Західні погранпереходи не розраховані на такий обсяг продукції, який там зараз іде. А там не тільки наш метал, а й вугілля, й залізорудна сировина. Тому це потребує часу для того, щоб налагодити всі ланцюжки . Ми працюємо на широкій залізничній колії, а у всій Європі вона вузька. Тому потрібно організовувати пункти, де наші вантажі будут перевантажуватися на європейську залізницю і відправлятися далі.

Що стосується портів, вважаю що ця ситуація не вирішиться миттєво, тому що багато мін і багато обмежень на пересування невійськових суден. І я думаю три-чотири місяця точно займе, щоб відновити ці стандартні ланцюжки.

-Раз країни ЄС не купують сировину у Росії, то ми стовідсотково можемо компенсувати, в хорошому сенсі для, нас цю нестачу для європейського ринку?

-На це потрібен час, тому що є низка обмежень. Наприклад, є критичні види сировини, як сірчана кислота. Нам потрібно організувати імпорт кислоти з ЄС, бо потужностей в Україні недостатньо для того, щоб забезпечити всі українські коксохімічні підприємства. Тільки у Групі Метінвест є три коксохімічні підприємтсва, які потребують сірчану кислоту. І нам потрібно її перевезти. Це дозволить наростити об’єм виробництва коксу. А кокс — це сировина для того, щоб виробляти додатковий об’єм чавуну. Всі інші види сировини, окрім сірчаної кислоти та вугілля, в Україні є. Тобто нам потрібно нарощування імпорту вугілля (воно потрібне для збільшення виробництва коксу) та імпорту сірчаної кислоти.

Як писала «Індустріалка», раніше Олександр Мироненко розповідав у ефірі телеканалу Україна 24, які мрії хоче втілити у життя після закінчення війни. Зокрема, це модернізація «Запоріжсталі», а також завершення масштабної реконструкції Хортиці, в якій приймала активну участь Група Метінвест.

Читайте також: «Укрзалізниця» готова надавати підтримку комбінату «Запоріжсталь» у розв’язанні логістичних проблем.

Читайте наші новини на сайті  zprz. city.

Сообщение Як працює велике підприємство Запоріжжя в умовах війни появились сначала на Індустріалка — новини Запоріжжя.

Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/yak-pratsyuye-velike-pidpriyemstvo-zaporizhzhya-v-umovah-viyni

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top