Волонтери почали будувати дуплекс для запоріжців, які втратили будинки після ракетного удару

Волонтери почали зводити будинок на дві сім“ї на вулиці Фонтанній у Шевченківському районі Запоріжжя

Сьогодні, 14 вересня 2022, волонтери Благодійної організації БФ “Волонтерський центр “Паляниця” почали заливати фундамент у будинку, який планують збудувати до Нового року.

Фонтанна

До 25 травня 2022 на цій земельній ділянці по вулиці Фонтанній розташовувалися два окремі будинки — 4 та 6. Рашистська ракета знищила практично все, що було нажито двома сім’ями.

Фонтанна

“Ми спали, — згадує той страшний ранок Ніна Юріївна. — О 5.15 я почула хлопок, а потім на мене почало усе сипатись і падати. Епіцентр вибуху був поруч з нашим двором над деревом, двигун впав на будинок через дорогу. Знесло стіни, не стало даху. Від ракетного удару постраждали багато будинків, але наші з сусідом найбільше, жити в них стало неможливо.

Фонтанна Ніна

Крім Ніни Юріївни, в будинку також спали її старший син та старший онук. Слава Богу, з ними все нормально. А от жінку завалило — на неї впали дах, балки. Ніна Юріївна зателефонувала сусідам, попросила звільнити з-під завалу.

Все, що сім’я надбала за всі ці роки, пропало.

— Залишився лише холодильник, а в шифоньєрі плаття та постільна білизна, — ділиться жінка.

Фонтанна

Весь цей час вона живе у знайомих на сусідній вулиці. До речі, волонтери “Паляниці” запропонували відбудувати їх будинок буквально через пару днів після прильоту ракети.

Фонтанна Бушаров

— Ми прийшли в травні і сказали: ”Давайте допоможемо відбудувати”, — згадує очільник БО БФ “Волонтерський центр “Паляниця” Василь Бушаров. — До цього ми на ДД відбудовували дахи. Нам сказали “Ні, дякуємо, нам міська влада видасть нові квартири. На все добре! Нам допомога не потрібна!”

А ми на той час розробляли проєкт “Містечко Паляниця”, в яке мали б заселяти велику кількість біженців. Розробили проект дуплексу — це будинок на 2 господаря.

Місяці спливали, а про квартири нічого не було чути, тому господарі зруйнованих будинків вдруге не стали відмовлятися від пропозиції волонтерів “Паляниці”.

Олександр і Ніна

І от сьогодні Ніна Юріївна та Олександр були присутні на заливці фундаменту для будинку,в якому будуть мешкати їх сім’ї. В новому будинку жінка буде жити з двома синами, а Олександр з дружиною Вітою. Запоріжанка дуже вдячна волонтерам за будівництво нового будинку для своєї родини.

За проєктом у будинку будуть вітальня, спальня, кухня, невеличкий санвузол з душем і коридор. Окремо буде збудована котельня з твердопаливним котлом.

 Роман Касьян

Як розповів волонтер БО БФ «Паляниця», директор ГО «Містечко Паляниця» Роман Касьян, два будинки в один вирішили об’єднати з метою економії.

— Це буде дуплекс для двох родин, — розповідає Роман. — Будинок виглядає як один загальний, але він буде розділений наполовину. З одного боку — одна родина, з другого — інша. Плануємо закінчити до Нового року — щоб свято новосели могли зустріти в новому будинку. Все будемо робити власними силами і силами людей, які побажають допомогти.

Фонтанна

Волонтери “Паляниці” планують залучити на будівництво близько 800 тисяч гривен. Будівництво розбили на етапи. Відповідно, і кошти збирають поетапно.

На будівництво фундаменту потрібно було 80000 грн. На Монобанку відкрили банку для збору коштів. Назбирали 69893 гривні і замовили компанії “Будсервіс” бетон. Далі будуть збирати на цеглу і на стелю.

За словами Романа, в будинку планують повністю зробити ремонт, а також придбати посуд, постільну білизну тощо. Щоб новосели могли зайти в новий дім і жити в ньому.

— Хтось каже — а може це не на часі, може краще треба допомагати військовим, — говорить очільник БО БФ “Волонтерський центр “Паляниця” Василь Бушаров. — Може, й так. Але ми дали людям змогу обирати. У нас є військовий напрямок допомоги. Хто хоче — хай допомагає військовим. А хто хоче — може допомагати відбудовувати будинки, які постраждали внаслідок ракетних ударів.

Гроші, які ми зібрали — це гроші людей, які вважають, що відбудова житла важлива. А багато хто спрямовує кошти на допомогу військовим.

Грошей на цеглу для дуплексу ще не маємо. Але маємо велику віру у людей, які допомагали до цього часу і віримо, що все у нас вийде. У нас є 10-14 днів, поки застигатиме фундамент. За цей час  маємо знайти гроші на цеглу і на будівництво загалом.

Бушаров і Ніна

Важливо

Банка куди можна відправити донат  https://send.monobank.ua/jar/9DyLxMormQ

Фото Олександра Прилепи

Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна
Фонтанна Олександр
Фонтанна
Фонтанна

Сообщение Волонтери почали будувати дуплекс для запоріжців, які втратили будинки після ракетного удару появились сначала на Індустріалка — новини Запоріжжя.

Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/volonteri-pochali-buduvati-dupleks-dlya-zaporizhtsiv-yaki-vtratili-budinki-pislya-raketnogo-udaru

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top