Запоріжжя відзначає День Збройних сил України

ЗСУ – це мужність та міць всього українського народу! ЗСУ – це страх в очах російських окупантів!

Століттями наші воїни були прикладом честі та відданості Батьківщині, а їхня слава здобувалась у тяжких боях за свободу і незалежність.

Сьогодні весь світ віддає належну шану безстрашному героїзму кращих синів і дочок України. Та головне, що своїх воїнів шанує кожен громадянин нашої держави – від дітей до літніх людей. Бо всі знають: ЗСУ – завжди захистять.

Вітаємо бійців з Днем Збройних сил України! І навіки пам’ятаємо тих, хто віддав життя у боротьбі!

Десять важливих цифр про ЗСУ у війні з РФ

1. Збройним силам довіряють 96% українців

Хоча після 2014 року, коли Росія анексувала Крим і вторглася на Донбас, українська армія з року в рік посідала перше місце за рівнем довіри серед громадян України, повномасштабна війна здійняла цей рівень суспільної підтримки до рекордного.

За даними опитування соціологічної служби Центру Разумкова, яке було оприлюднено наприкінці жовтня 2022 року, 96% українців довіряють Збройним силам — це найвищий рівень довіри серед соціальних інститутів.

2. В активному захисті України задіяно близько 1 млн осіб, з них 70% — це ЗСУ

Ще влітку 2022 року міністр оборони України Олексій Резніков наводив дані, відповідно до яких у секторі безпеки й оборони України нині задіяно «понад 1 млн людей у формі». З них, за оцінкою Резнікова:

до 700 000 осіб — безпосередньо військовослужбовці ЗСУ, включно з мобілізованими до лав української армії під час воєнного стану після лютневого вторгнення Росії;
до 60 000 — представники Державної прикордонної служби України,
до 90 000 — військовослужбовці Національної гвардії,
до 100 000 — працівники Національної поліції.
До вторгнення Росії на Донбас у 2014 році Збройні сили України нараховували близько 140 тис. осіб, до лютого 2022 року їхня чисельність зросла до 246 тис. осіб (з урахуванням цивільних працівників).

3. Половина бойового складу Збройних Сил України — це Сухопутні війська
Саме Сухопутні війська є головним носієм бойової могутності ЗСУ і складають половину бойового складу Збройних сил, йдеться на офіційній сторінці цього роду військ.

Сучасні Сухопутні війська ЗСУ включають у себе:

механізовані і танкові війська,
ракетні війська та артилерію,
армійську авіацію,
частини і підрозділи протиповітряної оборони,
спеціальні війська,
частини логістичного забезпечення,
бригади територіальної оборони.

4. За один місяць ЗСУ вдалося завдати росіянам більших втрат, аніж СРСР зазнав за 10 років війни в Афганістані

У листопаді українські військові встановили рекорд зі знищення російських окупантів. За цей місяць було ліквідовано майже 17 тис. (16 970) військовослужбовців російських сил. Про цей рекорд Сил оборони — найбільшу кількість втрат ворога за один місяць — 1 грудня повідомило Міністерство оборони України.

За офіційними даними, за 10 років війни в Афганістані (1979−1989) СРСР втратив близько 15 тисяч радянських військовослужбовців загиблими, було поранено близько 54 тис. осіб.

Загалом від початку вторгнення 24 лютого Росія втратила вбитими в Україні понад 90 тис. осіб.

5. За вересень ЗСУ повернули уп’ятеро більше територій, аніж Росія захопила за три місяці
Таку статистику візуалізувала агенція Top Lead у своєму Телеграм-каналі UA War Infographics.

Якщо Росія за три літніх місяці (червень, липень і серпень) захопила близько 2 125 кв. км територій України, то ЗСУ лише за вересень 2022 року звільнили щонайменше 10 608 кв. км — зокрема значні території Харківської області після вдалого контрнаступу.

6. ЗСУ та інші Сили оборони звільнили 63% територій, захоплених Росією після 24 лютого
Звільнення Херсона та відступ російських військ на східний берег Дніпра в Херсонські області став новою важливою віхою у звільненні окупованих Росією територій України.

7. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний увійшов у 100 найвпливовіших людей світу
Ще в травні 2022 року журнал TIME включив головнокомандувача ЗСУ до свого списку 100 найвпливовіших людей планети. До переліку також увійшли президент України Володимир Зеленський і головна редакторка Української правди Севгіль Мусаєва.

8. ЗСУ — абсолютний лідер донатів на допомогу Україні: 83% переказів на платформі United 24
Як підрахували 28 листопада аналітики платформи Опендатабот, найбільше донатів на підтримку України вдається збирати платформі United24. З понад 6,8 млрд грн, як надійшло через неї на рахунки НБУ, 83% коштів (5,6 млрд грн) було переведено на саме на потреби ЗСУ. Тоді як на рахунок для медичної допомоги надійшло 745 млн грн — це 11% від загальної суми, на гуманітарну допомогу — 429 млн грн або 6% від суми надходжень.

У дні та після масованих обстрілів цивільної інфраструктури українці підтримують ЗСУ ще активніше, помітили аналітики Опендатабот. Лише за жовтень, коли почалися удари по енргосистемі України, пожертви на три популярні благодійні фонди країни — United24, Повернись живим та Фонд Притули — склали 1,5 млрд гривень.

9. За дев’ять місяців ЗСУ знищили імідж Росії як «другої армії світу», хоча вона переважає українську за вісьмома показниками
У щорічному рейтингу Global Firepower Росія формально посідає друге місце серед армій світу після США, але ЗСУ (22 позиція в списку зі 142) спромоглися перетворити цей факт на мем і привід для глузувань. Укладачі списку вже зараз зазначають, що врахують результати російського вторгнення в Україну і його вплив на обидві армії у новому рейтингу, який буде оприлюдненно не пізніше січня 2023 року.

Нині ж у рейтингу Global Firepower Збройні сили України поступаються російській армії за вісьмома формальними базовими показниками — що ще раз підкреслює надзвичайну волю ЗСУ до боротьби і цінність перемог Сил оборони України.

10. Понад 90% українців вірять у перемогу ЗСУ над російською армією
92% українців переконані, що саме Україна переможе Росію у війні. 77% з них твердо вірять у перемогу, ще 15% — скоріше вірять, свідчать дані нещодавнього опитування фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова. Його результати були оприлюднені 22 серпня, напередодні Дня незалежності України.

З тих, хто вірить у перемогу, більшість українців (55%) вважатимуть перемогою повне вигнання російських військ з усієї території України та відновлення її кордонів станом на січень 2014 року. П’ята частина опитаних (20,5%) переконані, що перемогою можна вважати знищення російської армії та сприяння повстанню в Росії чи розпаду цієї країни. Лише 7,5% погодилися б визнати перемогою витіснення окупаційних військ на лінію станом на 23 лютого 2022 року. Ще менше — 3% — готові визнати перемогою припинення війни навіть якщо за Росією залишаться території, захоплені під час вторгнення.

Віра в перемогу — наразі головний об’єднавчий фактор в українському суспільстві. На запитання соціологів в тому ж опитування про те, «що сьогодні об’єднує людей в українському суспільстві», 72,5% респондентів обрали варіант «віра в перемогу у війні» (можна було обирати кілька опцій, на другому місці — «віра в краще майбутнє», 48,1%).

Источник: https://forpost.media/novosti/zaporizhzhia-vidznachaie-den-zbroynykh-syl-ukrainy.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top