У Запорізькому ботсаду квітне яскравий «король ароматів»

У теплиці Запорізького міського ботанічного саду квітне цимбідіум

теплиця

У будь-яку пору року у Запорізькому ботанічному саду гарно. З весни до пізньої осені милують око сезонні квіти на відкритих територіях. А ось взимку душа відпочиває у теплицях.

теплиця

Так, у хризантемнику доцвітають символи осені — хризантеми, скоро доквітне клівія. Їм на зміну приходять інші мешканці цієї затишної теплиці.

теплиця

— Починає квітнути альстрамерія, радує гарними квітками цимбідіум, це вид орхідеї, — розповідає заступник директора ЗПО «Дитячий парк «Запорізький ботанічний сад» з навчально-методичної роботи Ірина Артюх-Савлучинська. — У нас багато кольорів цимбідіума: світлі доквітають, темні починають квітнути. Є ще й в бутонах — напевне, будуть жовті квітки.

Артюх-Савлучинська

Цимбідіум — це рід вічнозелених рослин сімейства  орхідних. Рід був описаний ще в 1799 році шведським ботаніком Улофом Сварцем.

теплиця

Як повідомляє Вікіпедія, у давні часи на сході право збирати й вирощувати цимбідіуми належало лише аристократам. Пізніше це захоплення стало доступним і середньому класу.

теплиця

Приблизно у 500 році до н. е. Конфуцій вважав квітку цимбідіума символом обізнаності і називав цю рослину «королем ароматів» (ця назва збереглася протягом століть і часто використовується і в наші дні).

У більшості сучасних «стандартних» сортів цимбідіума стебла (псевдобульби) великі, до 15 см у висоту, яйцеподібні, утворюють компактні групи.

теплиця

Суцвіття — пряма або злегка нахилена (рідше — повисла) негуста багатоквіткова китиця, яка може містити до 30 воскових квіток.

Квітки від дрібних до великих. Кольорова гама включає білі, зелені, жовтувато-зелені, кремові, жовті, коричневі, рожеві і червоні кольори і відтінки. Розміри квітки в різних видів і сортів значно варіюють — від 2 до 10 см завширшки.

Цвітіння — різноманітне: одні цвітуть навесні, інші — влітку, а треті восени чи взимку. Загальна тривалість залежить від виду, кількості пагонів і самих квітів, температури утримання — загалом від 6-ти тижнів до 3-х місяців.

теплиця

Дуже гарно зараз і у найбільшій теплиці ботсаду, де зібрана величезна кількість тропічних рослин. Дот речі, теплицю вже приготували до зими — встановили буржуйки та заготовили дрова. На випадок відключення чи недостачі тепла у морозну погоду.

теплиця

Офіційно оранжерея, зроблена зі скла та металу, ще, на жаль, не відкрита — спочатку ковід завадив, а тепер війна. Коли наступить наша перемога, запоріжці і гості міста зможуть побачити цей чудовий зелений оазис, створений золотими руками працівників ботсаду.

теплиця

Фото автора та Олександра Прилепи

теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця
теплиця

Сообщение У Запорізькому ботсаду квітне яскравий «король ароматів» появились сначала на Індустріалка — новини Запоріжжя.

Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizkomu-botsadu-kvitne-yaskraviy-korol-aromativ

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top