Депутати Запорізької міськради на засіданнях робочих груп продовжують спілкуватись російською 

Деякі депутати Запорізької міської ради продовжують саботувати мовний закон і спілкуються на засіданнях робочих груп з колегами та активістами російською. На зауваження ніяк не реагують.

Екоактивіст Микола Ралик часто стрімить на своїй сторінці в Фейсбук засідання робочих груп, під час яких розглядаються важливі питання для мешканців міста. В одному з таких відео зафіксовано, що депутатка від ПП “Партія Володимира Буряка “Єднання” Надія Севальнєва спілкується виключно російською мовою.

Ралик розповів, що, на жаль, це не поодинокий випадок:

“Півтора року на засіданнях робочих груп, не тільки по екології, я спостерігав цю проблему. В одному зі стрімів видно, як я звертався до заступника виконувача обов’язків міського голови Анатолія Куртєва, який головував на робочій групі. Просив його: “Будь ласка, припиніть це”. Але результату не було — пані Севальнєва продовжувала використовувати російську мову.

Не тільки вона користується російською мовою. Таких людей небагато, звичайно, втім вони є. Сам пан Куртєв спілкується лише українською. У мене до нього тільки претензія, як до керівника, який зобов’язаний організувати виконання законів у мерії”.

Зауважимо, 10 стаття Конституції України вказує, що єдиною державною мовою є українська. У законі про забезпечення функціонування української мови як державної визначено, що володіти державною мовою та застосовувати її при виконанні службових обов’язків зобов’язані депутати місцевих рад і посадові особи органів місцевого самоврядування.

Водночас, якщо на засіданні використовується недержавна мова, то органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити переклад на державну. Під час стріму чітко видно: того разу ніхто переклад не забезпечував.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав відповідний указ “Про внесення зміни до Указу Президента України від 3 травня 2017 року № 126/2017”.

Військовослужбовці зможуть обіймати посади у Запорізькій та Дніпропетровській обласних військових адміністраціях. У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp Источник: https://forpost.media/novosti/deputaty-zaporizkoi-miskrady-na-zasidanniakh-robochykh-hrup-prodovzhuiut-spilkuvatys-rosiyskoiu.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top