Країна-агресор відмовилась деокупувати Запорізьку АЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі на засіданні Радбезу представив оновлений план забезпечення безпеки Запорізької атомної електростанції, який передбачає заборону використання ЗАЕС для зберігання важкого озброєння та здійснення атак з боку електростанції або в напрямку неї.

Російська сторона відмовилася виконати план Гроссі, зауваживши, що зробить усе можливе для підвищення ядерної безпеки відповідно до національного законодавства та спеціалізованих міжнародно-правових документів. Водночас на засіданні росіяни звинуватили українську владу в тому, що та не бажає взяти на себе зобов’язання не обстрілювати ЗАЕС. Хоча наступного дня російська сторона сама визнала, що на електростанції перебувають військові сили, «необхідні для її охорони від українських нападів».

Українська ж сторона заявила про готовність виконати план Гроссі, але за умови доповнення його двома пунктами щодо повної демілітаризації та деокупації ЗАЕС. Однак окупація електростанції залишається частиною військової стратегії Росії, тому наразі міжнародні зусилля в сфері ядерної безпеки лишаються марними. За свідченнями Генштабу ЗСУ, попри численні заклики МАГАТЕ і світових лідерів, навіть місто-супутник ЗАЕС Енергодар окупанти перетворюють на військово-логістичну базу…

Нагадаємо, на тимчасово окупованих територіях Запорізької області продовжуються точкові «бавовни» у місцях скупчення ворожої техніки. Північніше Токмака підрозділи ЗСУ зафіксували й знешкодили групу російських РСЗВ «Ураган» – попередньо, з ладу виведені щонайменше дві установки.

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Источник: https://forpost.media/novosti/kraina-ahresor-vidmovylas-deokupuvaty-zaporizku-aes.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top