Запорізьку АЕС під’єднали до резервної лінії електропередач

Тимчасово окуповану Запорізьку АЕС вперше за чотири місяці під’єднали до єдиної доступної резервної лінії електропередач.

Про це йдеться у повідомленні МАГАТЕ.

«Ситуація з постачанням енергії на об’єкті залишається вкрай крихкою під час триваючого військового конфлікту та не є стабільною», — йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, адже це «підкреслює ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою» на станції.

Повторне підключення лінії 330 кВ є важливим, оскільки протягом останніх кількох місяців ЗАЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки.

До початку війни Росії в лютому 2022 року реактор мав чотири лінії 750 кВ, пояснює МАГАТЕ. Там додали, що під час конфлікту ЗАЕС сім разів втрачала енергопостачання за межами майданчика, змушуючи її тимчасово використовувати аварійні дизель-генератори для електроенергії.

Тим часом нині державне енергетичне підприємство «Енергоатом» повідомило, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний і начальник Генштабу Шаптала спільно з президентом «Енергоатома» Петром Котіним та директором Рівненської АЕС Павлом Ковтонюком «опрацювали питання обміну інформацією між військом та енергетиками з метою аналізу, планування та прогнозування можливих сценаріїв розвитку подій на Запорізькій атомній станції».

«Домовилися про тісну взаємодію задля своєчасного вжиття заходів реагування на ті чи інші ситуації», — йдеться у повідомленні.

Про те, що Росія може готувати теракт на окупованій Запорізькій АЕС, й наказ про атаку може бути віддано у будь-який момент, днями повідомив голова розвідки України Кирило Буданов. У розмовах зі світовими лідерами Володимир Зеленський, як повідомляє Офіс українського президента, також переконує, що недостатня реакція світу на знищення Каховської дамби дає Кремлю змогу готувати теракт на ЗАЕС.

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Источник: https://forpost.media/novosti/zaporizku-aes-pid-iednaly-do-rezervnoi-linii-elektroperedach.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top