ЗАЕС під загрозою: Протипіхотні міни та стан «гарячого зупину» №4 енергоблоку через російський терор

У понеділок, 24 липня, окупаційна адміністрація Запорізької АЕС перевела енергоблок №4 у стан «гарячий зупин». Також МАГАТЕ виявило протипіхотні міни в буферній зоні Запорізької АЕС.

Про це повідомляє «Енергоатом».

24 липня 2023 року, попри вимоги Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом», окупаційна адміністрація Запорізької атомної електростанції перевела енергоблок №4 у стан «гарячий зупин».

Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані «холодний зупин». Така ситуація створює серйозні загрози безпеці та безпечності населення, що знаходиться у районі станції.

Окрім цього, 23 липня під час огляду експерти МАГАТЕ помітили кілька мін у буферній зоні між внутрішнім зовнішніми периметрами станції. Міни закладені в зоні обмеженого доступу, куди не може потрапити персонал, який обслуговує ЗАЕС.

«Енергоатом» нагадує, що після підриву російськими терористами 6 червня Каховської ГЕС та фактичного зникнення Каховського водосховища виникли серйозні ризики недостатнього підживлення Запорізької АЕС охолоджувальною водою. Це призвело до блокування можливості роботи станції на повну потужність, і представники окупаційної адміністрації та росатому свідомо несуть відповідальність за це. Такий стан річки та водосховища безумовно створює надзвичайно великий ризик для ядерної та радіаційної безпеки через тривалий простій обладнання енергоблока та відсутність належного регламентного технічного обслуговування й ремонту обладнання.

Нагадаємо, на думку керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова, існує загроза підриву чи аварії на тимчасово окупованій Запорізькій атомній станції.

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Источник: https://forpost.media/novosti/zaes-pid-zahrozoiu-protypikhotni-miny-ta-stan-hariachoho-zupynu-4-enerhobloku-cherez-rosiyskyy-teror.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top