Комуналка дорожчає: за які послуги українці платитимуть більше

Українцям не вдасться уникнути зростання комунальних платежів. Через агресію росії значна кількість підприємств виявилася пошкодженою, вартість сировини зросла, і уряд планує відкласти збільшення тарифів наскільки це можливо.

Про це повідомляє 24 Канал із посиланням на Держстат, передає «Акцент».

Під впливом військового конфлікту українська влада спочатку обіцяла не підвищувати тарифи на комунальні послуги. Однак складна економічна ситуація змусила деяких регуляторів переглянути цей підхід, що призвело до збільшення вартості комунальних послуг. За даними з липня 2022 року до липня 2023 року, витрати на комунальні послуги зросли на 14,7%.

Електроенергія

Це збільшення тарифу викликало найбільше обурення серед українців. З червня 2023 року електроенергія почала коштувати 2,64 гривні за кіловат-годину. Ціна зросла на 69,7%.

Не дивлячись на те, що це значне збільшення вартості – цієї суми досі недостатньо. Насправді вартість електроенергії для українців мала б складати до 7 гривень за кіловат-годину.

Зараз різницю між закупкою та тарифом для споживачів, покривають регулятори.

Водопостачання та водовідведення

Влада виступила категорично проти зміни ціни на воду. НКРЕКП навіть отримали підозру у співпраці з чиновниками, оскільки спочатку компанія оголосила про збільшення ціни на водопостачання, але потім скасувала рішення, зважаючи на заклики прем’єр-міністра Шмигаля.

Проте, збільшення ціни на воду варто очікувати. Станом на тепер, водоканали не можуть покривати власних витрат.

Інші комунальні

Зросла вартість і індивідуальних платежів для українців. В середньому ці послуги зросли на:

каналізація – 0,7%;послуги з управління багатоквартирними будинками – 2,7%;утримання та ремонт житла – 10,6%;прибирання сміття – 14,3%.

Вартість гарячої води навпаки стала меншою – на 0,2%.

Підвищення тарифів буде, проте не найближчим часом. Направду, українцям варто дочекатися осені. Росіяни, вірогідно, знову намагатимуться знищити енергосистему України. Від того як ми впораємось із цим і залежить майбутній розмір тарифів. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/komunalka-dorozhchaye-za-yaki-poslugi-ukrayintsi-platitimut-bilshe/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top