Справа запорізького митрополита УПЦ МП Луки: поліція чекає результатів експертиз

У Запоріжжі розслідують кримінальне провадження про розпалювання релігійної ворожнечі і нещодавно викликали на допит в якості свідка митрополита Запорізького Луку, який служить в УПЦ московського патріархата. Зараз поліція чекає на результати кількох експертиз.

«Поки деталі розголошувати не можу, бо це таємниця слідства. Поки його допитали як свідка, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті за ч.1 ст.161 ККУ. Чекаємо результатів кількох експертиз, вивчаємо висловлювання в його Телеграм-каналі і зверненнях. Так-то ми розуміємо, про що він говорить і на що натякає, це ж Московський патріархат, але треба юридично підкріпити все, тому чекаємо на висновки експертів», — повідомив в інтервʼю Укрінформу начальник ГУНП в Запорізькій області Артем Кисько.

Нагадаємо, 11 грудня 2022 року Рада національної безпеки та оборони запровадила персональні санкції проти семи ієрархів Української православної церкви (Московського патріархату). Серед інших до санкційного списку потрапив одіозний митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Лука (Андрій Коваленко).

Як раніше  писав «Форпост», після того, як митрополит Лука вказав на журналістку російським окупантам, її забрали в полон. Інцидент стався в березні 2022 року, коли митрополит Лука відповідав за гуманітарну колону, яка їхала із Запоріжжя до тимчасово окупованого Бердянська.

Bihus.info у своєму розслідуванні під назвою “Перевертні у рясах: як священники УПЦ, які “здавали” українців, продовжують проповідувати” розповіли, як журналістка Вікторія Рощина потрапила в полон у Запорізькій області під “пильним наглядом” Луки.

За її словами, тоді митрополит вказав на неї російським військовим. Після цього жінка опинилася в полоні в окупантів.

Зустріли нас чеченці й дагестанці. Помістили мене в невелику кімнату. Там був стіл, стілець, вікно. Його згодом зачинили й заборонили до нього підходити. Принесли ковдру на якій я спала на підлозі. Там було світло і тепло. Виводили мене лише до туалету. Майже всі мої речі забрали. Коли я питала, коли мене відпустять, казали: “Коли Київ візьмемо”. І додавали: “Лука в колоні головний і він від тебе відмовився».

Того ж дня пропагандисти опублікували відео, де Лука говорить: Рух гуманітарною колоною проходить з “искушением”, оскільки в ній виявляють агентів з посвідченням журналістів…

Він ще жодного разу не визнав росію країною-агресором. Навпаки, за версією митрополита, “Україна давно знаходиться під зовнішнім впливом”, а саме — НАТО та Америки. “Америка воює з росією руками громадян України”. Звісно, не обійшло без згадок про ЛГБТ. “ПАРЄ прийняла резолюцію, яка, по суті, оголошує терор всім, хто проти ЛГБТ”.

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Источник: https://forpost.media/novosti/sprava-zaporizkoho-mytropolyta-upts-mp-luky-politsiia-chekaie-rezultativ-ekspertyz.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top