180 тисяч ВПО помилково отримують виплати: кому їх скасують, — міністр

Майже 180 тисяч громадян України помилково отримують виплати як внутрішньо переміщені особи (ВПО), понад половина з них проживає за кордоном.

Про це у четвер, 31 серпня, в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявила віцепрем’єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає «Акцент».

За її словами верифікація ВПО засвідчила, що 109 тисяч з них проживають за кордоном і отримають виплати там, 10 тисяч зазначені в реєстрі як померлі й продовжують отримувати виплати. Також існують випадки, коли й батько і мати подали на виплати для одних й тих самих дітей. «Таких родин знайшли майже 60 тисяч», — наголосила Верещук.

Віцепрем’єрка зазначила, що виплати таким особам припинять. За її словами, сьогодні виплати для переселенців отримують 2 мільйони 600 тисяч осіб.Ч

На початку серпня Верещук заявила, що для покриття цьогорічних виплат тимчасовим переселенцям Україні потрібно 72 мільярди гривень.

«У 2022 році було потрібно 57 мільярдів гривень. У 2023-му, за прогнозами, треба 72 мільярди гривень знайти державі, щоб виплатити всі належні виплати ВПО. Після оборони та безпеки це найбільша стаття видатків державного бюджету«, — сказала Верещук.

Нині в Україні розмір допомоги на дорослу працюючу особу становить 2 тисячі гривень, на дитину або людину з інвалідністю — 3 тисячі гривень.

Коли надійдуть виплати ВПО у вересні

У вересні 2023 року якщо ВПО не отримала гроші до 15 числа, їй доведеться чекати до 28 числа цього ж місяця. Відповідні дати виплат затвердили у серпні.

Внутрішні переселенці, як і раніше, будуть отримувати щомісячні виплати по 3000 гривень для дітей і людей з інвалідністю, і по 2000 гривень щомісяця для всіх інших.

Кому виплати скасують

При цьому деякі категорії переселенців будуть позбавлені виплат – це люди з високими доходами. Зокрема, виплат будуть позбавлені переселенці, які після 11 липня 2023 року:

купили земельну ділянку, будинок або квартиру на суму 100 тис. гривень і більше (крім житла, отриманого за рахунок держави);купили автомобіль, з року випуску якої минуло 5 років і менше (за винятком машин для людей з інвалідністю та купівлі автомобілів волонтерами для ЗСУ);мають депозит в банку на суму 100 тис. гривень і більше;купили дорогоцінні метали або валюту на суму 100 тис. гривень і більше;є власниками житла поза зоною бойових дій, площа якого становить понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї;перебувають на повному державному забезпеченні у психоневрологічному інтернаті, дитячому будинку або будинку для старших людей.

Також виплат будуть позбавлені переселенці, які повернулися на колишнє місце проживання, звідки раніше їхали, або відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Виплат також не отримають переселенці, які перебувають 30 і більше днів поспіль за кордоном без підстав, таких як відрядження, стажування, догляд за хворою дитиною, лікування та оздоровлення. Для продовження отримання виплат потрібно надати документи про причини виїзду з України.

Якщо переселенця позбавлять виплат, то він отримає про це повідомлення від органів соціального захисту. Рішення про скасування виплат можна оскаржити. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/180-tisyach-vpo-pomilkovo-otrimuyut-viplati-komu-yih-skasuyut-ministr/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top