Жителям Запорізької області пояснили особливості отримання пенсій за кордоном і на ТОТ

Повномасштабна війна спричинила масовий виїзд жителів Запорізької області закордон, а також ускладнила процес отримання виплат для тих, хто залишився на тимчасово окупованих територіях.

У Запоріжжі відбулась прес-конференція за участі заступниці начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Вікторії Тищенко, в рамках якої було роз’яснено основні проблемні питання отримання пенсій. Про це повідомляє Акцент.

Підтвердження стажу на підприємствах, які перебувають в окупації

Після введення воєнного стану змінився порядок підтвердження стажу на тих підприємствах, які залишилися на тимчасово окупованих територіях. До нас звертаються люди, у яких є певні неточності в трудових книжках, але ми зараз не можемо уточнити ці деталі, оскільки підприємство знаходиться на ТОТ. Для цього є зміни в постанові Кабміну, яка передбачає, що такий стаж можна підтверджувати показаннями свідків. Спеціальні комісії діють при головних управліннях ПФУ, — розповіла Тищенко.

Що стосується роботи на пільгових умовах, то для підтвердження пільгового стажу необхідно надати уточнюючу довідку. Якщо такі підприємства на ТОТ, то нараховується пільговий стаж за даними персоніфікованого обліку.

Отримання пенсій на ТОТ

Жителі ТОТ також можуть звернутися за отриманням пенсій дистанційно через веб-портал ПФУ через власний цифровий підпис. Якщо немає можливості зробити це навіть через портал, то можна звернутися за призначенням пенсії у будь-який період воєнного стану, або через 3 місяці після його завершення. У такому випадку пенсія буде призначена з дати набуття права отримувати виплати.

Також на період воєнного стану продовжують виплати для людей з інвалідністю без обов’язкового повторного переобліку. Окрім того, ми призначаємо пенсії по втраті годувальника.

На жаль, в нас з’явилася така категорія як безвісті зниклі. Членам родин таких осіб ми призначаємо пенсії без наявності свідоцтва про смерть, а лише за даними державного реєстру безвісті зниклих осіб, — додала Вікторія Тищенко.

Отримання пенсій за кордоном

Якщо особа виїхала за кордон та офіційно працює в тій країні, з якою Україна має двосторонній договір про взаємовідносини в сфері пенсійного забезпечення, то пенсія призначається кожною договірною стороною за стаж, набутий на території країн.

Наприклад, якщо людина працює на території Польщі, то за стаж, набутий на території Польщі, пенсію буде виплачувати Польща, а за стаж, набутий в Україні, пенсію буде виплачувати Україна. Пенсія в такому випадку буде виплачувати з двох частин. Але для визначення права на пенсію ми будемо приймати стаж, набутий на польскій стороні, а польська сторона — набутий в Україні.

Такі договори також укладені між Україною та Іспанією, Португалією. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

В Україні хочуть частково припинити соцвиплати для тих, хто в окупації Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/zhitelyam-zaporizkoyi-oblasti-poyasnili-osoblivosti-otrimannya-pensij-za-kordonom-i-na-tot/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top