«Глухий кут» запорізької освіти

Більше 2 тисяч разів та у сукупності понад 74 днів — саме стільки в Запорізькій області лунала повітряна тривога. Через повітряну тривогу освітній процес має прирватися, втім на думку батьків цей механізм недопрацьований. Адже діти зараз вчаться на дистанційці та у себе вдома.

«Розклад тривог за вчора: 10:20; 11:50; 15:20 … було ще кілька до та після. Сьогодні тривога почалась о 7:54. Нині 10:18 і вона все ще є. У доньки 10 клас. Математика вже сьогодні «пройшла». Точніше дві. Зараз «йде» укрліт. Дві англійські мови вже також «були» у понеділок та вівторок… І це при тому, що дитина сидить і щось намагається вчити сама. Це не капець, не треш. Це знущання над дітьми, батьками, вчителями. Це самий справжній п…», — обурюється в соцмережі мама однієї запорізької 10-ти класниці Олена.
«Я не дуже впевнена, що можливо створити певний «графік» тривог і під нього підлаштуватися. Що точно може і має бути зроблене в кожній школі — нормальний онлайн курс з усіма матеріалами та графіком виконання. Фактично, діти займаються самоосвітою», пише мама 5 класника Аліна.

«Ви всі шукаєте хто може взяти відповідальність. Я думаю відповідальність на батьках. В мене багато знайомих та друзів переїхало до інших міст з прифронтових територій. Діти ходять до школи. Офлайн. Якщо тривога вони продовжують уроки у сховищі. Але вчаться. Бути там це ваш вибір, і ваша відповідальність за навчання та розвиток своїх дітей) не шукайте винних. В країні війна», — звертає увагу інша дописувачка Ганна.

Через це «некомфортно» проводити навчання і самим вчителям.
«Останні 4 роки це просто лютий треш: спочатку КОВІДи ті постійні карантини… Ну а тепер війна, і вже третій рік суцільні тривоги. І для школярів, і для студентів. В понеділок дивом провела пару онлайн без тривог, вірніше тривога почалася на останній хвилині», — ділиться освітянка Катерина Доценко

Батьки навіть створили петицію щодо того аби під час повітряних тривог у дітей продовжувалось навчання онлайн. Вона одразу ж набрала необхідну кількість голосів: вдвічі більше від необхідної.

У мерії ж офіційно прокоментували таку пропозицію запоріжців і розповіли що таке питання будуть розглядати на сесії.

«Освітній процес призупиняється під час тривог — для того, щоб і діти, і педагоги могли пройти до безпечних місць. Таке рішення спирається виключно на чинні закони України, накази, листи, і рекомендації Міністерства освіти та рекомендації ДСНС України. Вже підготовлено запити у відповідні служби щодо можливої зміни алгоритму дій вчителів під час тривог», — написав у себе на сторінці у фейсбуці в.о. міського голови Анатолій Куртєва.

Згодом навіть вийшло відео пояснення профільного заступника мера Анатолія Васюка. Якщо, казати стислою та офіційною мовою, то згідно із чч. ст. 4 та 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту», керівник має створювати в закладі безпечне освітнє середовище. Є також й положення з організації охорони праці, безпеки та життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого постановою Міністерства освіти та науки України від 26 грудня 2017 року №1669 де керівник закладу освіти є відповідальним за створення безпечних умов освітнього процесу, та не дозволяє його організацію при наявності шкідливих та небезпечних умов.

Але найголовніше на що звертають увагу вчителі це лист Міністерства освіти та науки України від 16 серпня 2023 року, про організацію 2023 — 2024 навчального року в закладах середньої освіти. Який інформує керівників закладів освіти про персональну відповідальність за організацію безпечних умов для здобувачів освіти, педагогічних та інших працівників.

Тож в цій ситуації звичайні освітяни стали звичайними ж виконавцями. Але це не влаштовує деяких батьків.
Чи хто за те аби навчальний процес все ж таки не переривався під час повітряної тривоги навіть почали збирати підписи з проханням втрутитись в цю ситуацію до президента України.

На думку однієї з представників ініціативної групи Світлани Лисенко. Вона разом з іншими батьками запропонувала написати згоду або заяву від батьків, що вони беруть відповідальність за проведення уроків під час тривог.

«Ми втратили можливість навчати своїх дітей з початком навчального року. Батьківський комітет нашої гімназії проаналізувавши чинне законодавство, побачив, що проведення уроків під час повітряних тривог можливе, якщо всі учасники процесу дали згоду на це. Чинним законодавством це не заборонено. Ми вирішили надати згоду від батьків про проведення вчителем уроків під час тривог. Текст звучить так: «Даю добровільну згоду на підключення моєї дитини до уроку у синхронному режимі навчання. Беру на себе відповідальність за життя та здоров’я своєї дитини під час повітряної тривоги та забезпечую її знаходження в безпечному місці». Але, на жаль, нам дали відмову, через те що ми як батьки не можемо брати на себе відповідальність за життя та здоров’я своєї дитини, — зазначила Світлана Лисенко.

Як вже повідомляв «Форпост», низка запорізьких батьків закликають не припиняти навчання в школах під час повітряних тривог. Враховуючи ситуацію у місті. Відповідну петицію зареєстрували на сайті міськради і всього за два дні вона набрала необхідну кількість голосів. Головна претензія батьків – від постійного переривання навчального процесу суттєво погіршується якість освіти. Петиція всього лише за два дні набрала необхідну кількість голосів, тож найближчим часом вона буде розглянута на сесії міськради.
Днями питання обговорили на депутатській комісії з питань освіти, науки, молоді, спорту та туризму. Депутатка Запорізької міської ради фракції «Європейська Солідарність», членкиня комісії Галина Гончаренко зазначила, що наразі фахівці займаються розробкою оптимального алгоритму отримання освіти запорізькими дітьми, тож результати можуть бути винесені вже на найближче засідання сесії.
На нещодавній зустрічі в незламному хабі Ольга Коноваленко, заступниця начальника управління Державної служби якості освіти в Запорізькій області навіть запропонувала батькам звернутися до верховної ради з цього питання. Мовляв, руки у чиновників на місцях просто зв’язані.

Тож батьки пішли далі. Й окрім зборів підписів звернулись навіть до Ради оборони Запорізької області. Де їх уважно заслухали.

Що далі?

Тож зараз це питання поставлено на гарячу паузу. І як стало відомо
Департамент освіти та науки Запорізької ОДА на цьому тижні проведе брифінг та прилюдне офіційне рішення Ради оборони Запорізької області.

Ми ж, в свою чергу, продовжимо слідкувати за перебігом подій.

Славко Твердохліб, фото автора

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Источник: https://forpost.media/novosti/hlukhyy-kut-zaporizkoi-osvity.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top