Як багнюка вплине на осінньо-зимовий наступ ЗСУ на Запоріжжі: аналіз військового ареророзвідника

Військовий аеророзвідник та журналіст Олександр Солонько зробив детальний аналіз факторів, що можуть вплинути на перебіг осінньо-зимової війьскової кампанії на Запоріозькому фронті, зокрема Мелітопольскому напрямку.

Як інформує Акцент, свої думки діючий український війьсковий та аналітик виклав на свої сторінці у Твіттер.

Наводимо текст автора у повному обсязі:

Чим далі тим більше обговорюють те, як погода вплине на перебіг бойових дій. В першу чергу на Півдні України. Чи зупиниться наступальна кампанія ЗСУ через дощі та багно, а потім морози. Кілька слів з точки зору тих, кому це багно доведеться топтати🧵

Не без підстав багато хто вважає, що наступальні дії загрузнуть коли почнуться дощі. Хоча є ті, хто звертає увагу на те, що в районі Токмака-Мелітополя та Херсона ґрунти не такі в’язкі, як чорнозем в інших регіонах України. Виходячи з цього, існують припущення, що погіршення погоди не стане настільки катастрофічним щоб зупинити наземну наступальну кампанію ЗСУ. Це ж стосується дій російських окупантів у цій зоні. А оптимісти, які кажуть, що нам це навіть допоможе. Може в цьому і є якесь раціо. Більше того, і українська армія і окупанти мають досвід бойових дій під час дощів та по пояс в багні, а також під час лютих морозів. Як це було восени-взимку в Бахмуті та Соледарі. Вказуючи цей приклад, як такий, що дуже широко висвітлювали.

В листопаді батальйон, у якому ми тоді служили, стояв у обороні на південному фланзі Бахмута. Наші побратими часто працювали стоячи в окопах у багні. Болотиста масляниста маса не заважала терористам з «Вагнера» проводити одну за одною атаки. Весь світ облетіли фото від інших підрозділів, де було видно у яких умовах наші військові оборонялися, стоячи по пояс в бангюці, яка заповнила окопи. Пізніше взимку наші десантники в лютий мороз билися з окупантами в Соледарі. Багато хто відморозив собі кінцівки.

Незважаючи на погодні умови бойові дії продовжувалися, а окупанти наступали, кидаючи свої війська в чергові атаки. Часто самовбивчі, але продовжували просуватися. Тим не менш, попри теорію та наведені приклади, все не так просто.

Ключовою ціллю наступу ЗСУ на Півдні України є місто Токмак. Карта Акцент

Будь-якому теоретикові варто на власному досвіді перевірити що таке рухатися пішки в повному спорядженні по дорозі, накатаній бронетехнікою, що являє собою товстий шар пилу, а після найменшого дощу стає таким самим шаром багнюки. Провести випробування віри в свою теорію. При цьому, рухатися треба швидко, бо дорога оточена мінним полем, над головою літають снаряди, ворожі fpv дрони, міни тощо. Словом, навантаження на піхоту зростає в рази. В Бахмуті один побратим сказав «мене не перемогли москалі, але перемогла багнюка» . Багно звужує можливості для використання техніки, а дороги з твердим покриттям, до яких все зводиться, можуть триматися під вогневим контролем. І ефективніше, адже ґрунтові шляхи здебільшого випадають з цього перелік. Кількість шляхів, які є об’єктами обстрілів зменшується. Це полегшує завдання для артилерії та авіації окупантів. В цих умовах може бути більший акцент на дії піхоти, що ми бачили в минулий осінньо-зимовий період. Багато залежить від того, що буде буквально в нас під ногами.

Крім того, багно не означає, що замовкне артилерія. Якщо будуть стволи і боєприпаси, арта буде працювати й нищити окупантів надалі. Контрбатарейна боротьба триватиме. Під час нашої роботи на Півдні дощі йшли зовсім нечасто. Але вже доволі скромний дощ перетворює ґрунтову дорогу, яку кожен день перемелює броня, на товстий шар багна, в якому дуже швидко в’язнеш. Пішки або на колісному транспорті. Хай навіть тут трохи відмінний ґрунт. Схожа ситуація і в окопах.

Військовий експерт назвав місяць, коли ЗСУ дійдуть до Токмака Олександр Солонько в західних ЗМІ

Декілька разів до нас зверталися журналісти, які готували матеріали на тему бойових дій в умовах погіршення погоди. Зокрема, WSJ. Попри всі побоювання, скепсис та невизначеність, одне сказати можна напевне. Бойові наступальні дії триватимуть, хоч і тактика зазнає змін. Навіть якщо мова буде йти не про якісь серйозні просування, вона все ще буде йти про те, щоб не дозволити російським окупантам перепочити або заволодіти ініціативою. Це істоіря про послаблення їх потенціалу і продовження просування тоді коли для цього будуть умови.

Але це вже інша історія, про яку мають бути ті, хто щось знає про стратегію та оперативне мистецтво. А поки що шахова партія продовжиться, а ми в ній виконаємо відведену нам роль. Шкода, що піхота в ній буде мати ще більше фізичне та психологічне навантаження.

Нагадаємо, раніше Акцент публікував ще одну думку Олександра Солонька щодо темпів та можливостей наступу ЗСУ на Запоріжжі: «Це була рожева мрія окупантів»: військовий аеророзвідник про логіку «повільного» наступу ЗСУ на Токмацькому напрямку (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/yak-bagnyuka-vpline-na-osinno-zimovij-nastup-zsu-na-zaporizhzhi-analiz-vijskovogo-arerorozvidnika/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top