Грудень 2023 в Україні: кліматологи прогнозують «температурні сюрпризи»

За словами керівника кафедри прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, очікується, що зима 2023-2024 років в Україні буде взагалі м’якою, а в грудні передбачається потепління.

Втім, вона зауважила про можливість арктичних вторгнень, які призведуть до заморозків та обильних снігопадів у другій половині січня та лютому. Про це повідомляє «Акцент».

Балабух підкреслила, що у випадку таких похолодань вони будуть відповідати звичайній для України «схемі», коли вказаний період характеризується найнижчими температурами.

«І дуже ймовірно, що грудень очікується за прогнозом досить теплий. І якщо вже можливі такі арктичні вторгнення, то вони, швидше за все, будуть як класичні у нас – найнижчі температури у нас спостерігаються в другій половині січня, лютому» – зазначила вона.

Вона виразила надію, що погода буде в основному комфортною для людей, з температурою від -5 до +5 градусів тепла. Очікується, що будь-які раптові похолодання будуть короткочасними та не дуже інтенсивними.

«Такі різкі зміни в температурі будуть короткочасними та не дуже інтенсивними», – підкреслила Віра Балабух.

Кліматологи також вказали на значущі зміни в кліматичній системі за останні десятиліття. При цьому середньорічна температура в Україні зросла на близько одного градуса.

Як літні, так і зимові температури підвищилися майже на 1,5 градуса, і в окремі місяці, такі як січень, в деяких регіонах відбувалося потепління на 2,5-3 градуси.

«Середньорічна температура в Україні зросла приблизно на один градус. Літо і зима стали теплішими майже на 1,5 градуса. Якщо розглядати окремі місяці, то, наприклад, в січні в окремих регіонах спостерігалося потепління на 2,5-3 градуси», – узагальнила експертка. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

У Запоріжжі прогнозують телпі, але похмурі вихідні Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/gruden-2023-v-ukrayini-klimatologi-prognozuyut-temperaturni-syurprizi/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top