У ДСНС нагадали правила, як діяти у випадку знаходження від завалами будівлі

Під час війни кожен українець ризикує опинитися під завалами. Останні ворожі атаки — цьому доказ. Армія окупантів не шкодує житлові будинки. Особливо висока така ймовірність нині зберігається не тільки у прифронтових містах, а і решті українських населених пунктів.

Про це повідомляє Акцент з посиланням на МВС.

Головні правила:

Зберігайте спокій. Не панікуйте. До вас вже прямують екстрені служби. За можливості, подавайте сигнали рятувальникам — кричіть, свистіть, світіть ліхтариком, махайте шматком тканини, стукайте по батареях чи трубах. Не використовуйте сірники чи запальнички — це може призвести до вибуху. Рятувальники періодично влаштовують хвилину тиші. У цей час слід якомога голосніше кричати та подавати сигнали, щоб вас почули і помітили. Вас почули? Чекайте на допомогу. Рятувальникам потрібен час, щоб крізь завали добратись до вас і визволити. Заспокойтеся та виконуйте їх рекомендації. Вас ніхто не чує? Оцініть обстановку. Спробуйте вивільнити руки та ноги. Якщо частину тіла притиснуло і звільнити її неможливо — масажуйте ділянку тіла вище затиснутої (щоб підтримати циркуляцію крові). Важливо не зрушити перекриття чи балки, на яких все тримається. Тому не розбирайте самотужки завали довкола себе. Вдалося вибратися? Огляньте себе. За необхідності та можливості, надайте собі та іншим першу допомогу. Якщо розумієте, що немає сил і можливості вибратися, продовжуйте кликати на допомогу та чекати на рятувальників.

Аби мінімізувати шанси опинитися під завалами, не ігноруйте сигнал «Повітряна тривога». Негайно прямуйте до укриття. Якщо такої можливості немає — скористайтесь правилом 2-х стін.

Важливо: якщо ви самі почули людину, яка опинилася під завалами — ні в якому разі не лізьте до неї на допомогу і не намагайтеся розібрати завал. Такий «героїзм» може коштувати життя вам і постраждалій людині. Замість цього зателефонуйте за номерами: 101, 102, 103, 112 і повідомте, де стався завал і скільки людей ви чуєте. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/u-dsns-nagadali-pravila-yak-diyati-u-vipadku-znahodzhennya-vid-zavalami-budivli/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top