Зірочка «Боруссії» та надія «Байєра»: топ-10 наших талантів із Європи, про яких ви не чули

Повномасштабна агресія РФ проти України змусила тисячі українських родин із дітьми втікати до європейських країн. Серед біженців опинилися і десятки юних спортсменів, які тепер займаються в місцевих командах.
Десятка перспективних українських футболістів у чемпіонатах Італії та Німеччини – в матеріалі РБК-Україна.

Італійський «Торіно» днями підсилився 16-річним українським талантом Дем’яном Єсіним. Син володаря Кубка України 2008/09 у складі полтавської «Ворскли» потрапив на Апенніни транзитом через «Гутнік» із польського Кракова. На батьківщині височений форвард (188 см) займався в академіях «Маріуполя», донецького «Шахтаря» і «Маріуполя». Тепер же намагатиметься пробитися через команди U-17, U-18 та U-19 «гранатових» у колектив Серії А.
На італійських полях Єсін обов’язково перетнеться зі співвітчизниками. Його одноліток і колега за амплуа центрального нападника Богдан Попов освоюється в «Емполі». Перебравшись до Тоскани наприкінці жовтня, він вже встиг зіграти 9 поєдинків у різних турнірах – від змагань 17-річних до Прімавери (U-19). Встиг і відкрити лік забитих м’ячів. Щоправда, забивав уродженець Чернігівщини поки лише в чемпіонаті U-17 (2 голи та 1 асист у п’яти матчах).
Торік з’явився свій українець і в «Аталанті» з Бергамо. До структури «Богині» потрапив вихованець київського «Динамо» Олександр Драган. 16-річний центральний хавбек – основний у команді U-17 бергамасків. У першості відповідної вікової категорії він встиг зіграти 11 поєдинків, у яких забив 2 м’ячі. «Аталанта» йде на 5-й сходинці в своїй підгрупі чемпіонату 17-річних, тож наразі проходить до плей-офф. Регулярна першість для Драгана та компанії триватиме до квітня.

Фото: Олександр Драган у жовтні дебютував за збірну України U-17 (atalanta.it)

На вищий рівень піднявся Владислав Нагрудний. Щоправда, вінгер у 18 років покинув лави цілого «Мілана» та потрапив до скромного «Кремонезе». Наразі українець виступає за команду U-19 «сіро-червоних». Здається, що справи в нього йдуть непогано. Нагрудний зіграв 13 матчів у старті, в яких оформив 1 гол і 4 результативні передачі. «Кремонезе» U-19 йде в лідерах підгрупи 2-ї ліги чемпіонату серед Прімавер і з 12-очковим гандикап уже зараз готується до підвищення в класі.
А ось Андрій Фірман влітку повернувся в туринський «Ювентус». Цілий рік українець провів у скромнішому СПАЛі, але отримав ще один шанс від «б’янконері». У вересні вінгер підписав перший дорослий контракт із «Юве», але багато ігрового часу не отримав навіть у Прімавері. Фірман зіграв 7 матчів у команді U-19, але лише одного разу вийшов зі старту. Договір із туринцями чинний до літа 2025-го, але вірогідним стане перехід до скромнішого колективу влітку.
Із Італії доречно переїхати до Німеччини. Тріо українців тут потрапило до структур місцевих грандів. Найвідоміший із них – Данило Кревсун із дортмундської «Боруссії». 18-річний атакувальний хавбек, який раніше виховувався в «Шахтарі», став одним із лідерів команди U-19. Українець у 18 робить різницю в чемпіонаті 19-річних, Кубку Німеччини серед юніорів і Юнацькій лізі УЄФА. Загалом у сезоні 2023/24 Кревсун зіграв 18 матчів (6 м’ячів, 2 асисти).

Фото: Данило Кревсун невдовзі може опинитися в першій команді «джмелів» (radio912.de)

Справжньою ж надією леверкузенського «Байєра» став Олександр Петренко. У свої 16 років українець став основним у команді U-19 «фармацевтів»! У чемпіонаті та Кубку Німеччини в цій віковій категорії він провів 17 поєдинків, у яких пропустив 18 м’ячів. «Леверкузен» веде боротьбу з «Боруссією» Кревсуна за перемогу в дивізіоні. На наступний сезон Петренко варто готуватися грати в Юнацькій лізі УЄФА. А там і заміною ветерану Лукашу Градецкі в першій команді можна стати.
Єврокубковий запах у грудні вже відчув 17-річний Олександр Гавриленко. Кремезний центрбек (192 см) у 2022 році опинився в структурі РБ «Лейпциг». Минулий сезон він відіграв за U-17 «червоних биків», а в нинішньому опинився в команді U-19. Поки не пробився до основи, але 4 матчі встиг зіграти, зокрема виходив і в Юнацькій лізі УЄФА. На батьківщині займався в столичному «Локомотиві», а ще провів 3 поєдинки за збірну України U-18.
У скромнішій команді влітку 2022-го опинився ще один киянин – Дмитро Богданов. Форвард приєднався до дрезденського «Динамо». У нинішньому сезоні вже чимало забив. До того ж, відразу в двох командах – U-17 (5 голів) та U-19 (6 м’ячів). Та головне інше. Під час зимової паузи в чемпіонаті Німеччини керманич першої команди Маркус Анфанг узяв Богданова на збори з основою. Чудовий сигнал, враховуючи, що вже в наступному сезоні «Динамо» гратиме в другій Бундеслізі.

Фото: Дмитро Богданов показав неабияку результативність на юнацькому рівні (bild.de)

Став своїм у «Кайзерслаутерні» U-19 Максим Бочан. 17-річний українець у нинішньому сезоні, окрім рідної позиції опорника, встиг спробувати себе ще на кількох. До зимової паузи він встиг зіграти 16 матчів. Солідний показник вихованця однієї з тернопільських ДЮСШ трохи нівелюється рівнем команди. «Червоні дияволята» йдуть серед аутсайдерів дивізіону. Проте, тренерам юнацьких збірних України вже зараз варто заграти проспекта.

До слова, раніше склали символічну команду з вільних агентів у зимове трансферне вікно.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Источник: https://golos.zp.ua/obshhestvo/263720/zirochka-borussii-ta-nadija-bajiera-top-10-nashih-talantiv-iz-ievropi-pro-jakih-vi-ne-chuli

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top