Газ, ЗСУ та французи: топ фейків та маніпуляцій за тиждень від окупантів у Запорізькій області

Найбільше фейків в телеграм-каналах колаборантів Запорізької області цього разу вже традиційно стосувались звинувачень ЗСУ у обстрілах мирних міст та маніпуляціях на темі мобілізації. Вміст фейкових повідомлень на цю тему становив 27% з усієї кількості.

При цьому побільшало маніпулятивної інформації щодо майбутніх президентських виборів в РФ. В кожному шостому повідомленні згадується про шалену підтримку населенням на ТОТ Путіна, збір підписів в його підтримку в комунальних установах, формування команди президента серед колаборантів та багато іншого.

Минулого тижня також побільшало недостовірної інформації щодо підтримки зі сторони ЄС та США України та її посадових осіб – 20%. У порівнянні з минулим тижнем, в телеграм-каналах колаборантів збільшилася кількість повідомлень про прицільну роботу російських збройних сил, зокрема, знищення псевдо бази іноземних найманців, завдання ударів по військовим аеродромам , а також розганялася дезінформація щодо тотальної мобілізації українців будь-якого віку. Ще 13% фейків стосувалися просування ідеології Росії. На соціальну тематику, економіку, територіальну цілісність та мовне питання припало 16% всіх фейків.

За минулий тиждень, з 15  по 19 січня  майже не змінилася і картина головних маніпуляторів і фейкометів регіону. Цього тижня лідером з маніпуляцій продовжує залишатися телеграм-канал так званого голови загальноросійського громадського руху «Мы вместе с Россией» та очільника комісії з питань «суверенітету, патріотичних проектів та підтримки ветеранів громадської палати РФ Володимира Рогова, де було зафіксовано майже 33% неправдивих повідомлень. І хоч це менше, ніж на 10% від минулого тижня, кожен третій допис містив в собі викривлену інформацію.  На другому місці серед маніпуляторів канал «Запорожскуий Вестник», де 31% всіх публікацій покликані вводити в оману населення тимчасово окупованих територій Запорізької області за її межами. Телеграм-канал «Энергодар Сегодня» цього тижня опублікував 20% дописів, які містили маніпуляції.  “Типичная Акимовка» і “Евгений Балицкий” в кожному шостому  дописі мали маніпулятивні твердження.

Найбільше ж фейків цього тижня продукував  телеграм-канал канал «Запорожский Вестник» — 14%. В топі фейкометів стабільно залишається і однойменний телеграм-канал Владимира Рогова — цього тижня він також опублікував 12% фейків. Третю позицію з 5% посів  «Токмак Сегодня».

Всього ж в телеграм-каналах було виявлено 120 маніпуляцій (або 19% від загальної кількості дописів в усіх проаналізованих телеграм-каналах) і 30 фейків (5% від загальної кількості дописів в телеграм-каналах). У порівнянні з минулим тижнем кількість маніпуляцій зросла на 14%, а кількість фейків — на 9%. Такими стали результати моніторингу 10 телеграм-каналів колаборантів, які розповсюджують інформацію на і щодо тимчасово окупованих територій Запорізької області.*

Маніпуляції щодо відключення газу на окупованій території Запорізької області

Окупаційна влада, розповідаючи про свої досягнення у сфері ЖКГ, періодично вдається до маніпуляцій, звинувачуючи українську владу у тому, що вона відключила газопостачання на тимчасово окупованих територіях.

Так, 18 січня, телеграм-канал «Запорожский вестник» у дописі про оновлення техніки для приватного підприємства «Мелітопольгаз» вдається до дезінформації.

«Летом 2022 года Киев отказался от жителей Запорожской области, отключив населенные пункты от газоснабжения. Сейчас же работники «Мелитопольгаза» вместе со специалистами из шефских регионов подключают социальные объекты», — написав телеграм-канал.

Насправді ж Мелітополь та інші населені пункти Мелітопольського і Василівського районів Запорізької області залишились без газу через пошкодження внаслідок ворожого обстрілу магістрального газопроводу в селі Мирне Пологівського району. До цього, зокрема, на початку червня також було пошкоджено газовий магістральний трубопровід біля Полог. Тоді без газопостачання залишилось місто Пологи і Гуляйполе. Окупанти не надали доступу представникам газових мереж для усунення аварії, а пізніше почали розповсюджувати фейки, що саме влада України припинила подачу газу на ТОТ.

В Запорізькій ОВА зазначали, що з початку російської агресії всі послуги життєзабезпечення надавались безперервно. Лише у разі руйнувань ворогом ці послуги припинялись до моменту їх відновлення

Фейк про бригаду ЗСУ, що саботує виконання наказів

Представники окупаційної влади стабільно поширюють недостовірну інформацію, яка стосується дій Збройних Сил України. Цього разу через підконтрольні телеграм-канали та медіа вони поширили брехню про 90% особового складу танкової бригад  ЗСУ відмовляються виконувати накази командування.

Відповідні дописи з’явилися цього тижня в телеграм-каналах «Запорожский Вестник» (16 січня) та «Токмак Актуально» (14 січня).

«Так выглядит прозрение: Военные ВСУ отказываются идти воевать с армией России», — підписав відео «Запорожский Вестник».

«Пару слов о мотивации ВСУ-шников на фронте. Командир одной из украинских танковых бригад отдал приказ выдвинуться на боевые позиции и спросил, кто отказывается от выполнения задачи. И что вы думаете? Около 90 процентов солдат отказались выполнять приказ», — написав Токмак Сегодня.

В соцмережах та медіа повідомляється, що на відео нібито зображений особовий склад 1-го стрілецького батальйону 4-ї танкової бригади ЗСУ, що відмовляється вести бій на Бахмутському напрямку. При цьому в самому відеоролику не згадується конкретна бригада чи батальйон, а також місце дислокації військових. На відео більшість солдатів називають себе та повторюють слово «відмовляюся». Один із військових каже, що не відмовляється від військової служби, а кілька інших кажуть, що відмовляються за станом здоров’я. Зі вказаного відео незрозуміло, про що саме йдеться.

У коментарі «Myth Detector» представники 4 танкової бригади підтвердили, що поширена інформація є фейковою.Бригада виконує бойові завдання на Куп’янсько-Лиманському напрямку та в Авдіївці.

На відео в телеграм-каналах можна побачити логотип @AleksandrSemченко. Це український пропагандист та блогер Олександра Семченка. У своєму Телеграм-каналі Семченко активно розповсюджує антиукраїнські пости. Дезінформацію проти України Семченко поширював і в минулому. Ще у 2021 році, до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, він заявив в ефірі «Росія 1», що Збройні сили України спільно з НАТО проводять навчання щодо придушення цивільного населення на окупованих територіях Донеччини. Тоді цю інформацію спростувала українські фактчекери проекту StopFake.

Окупаційні телеграм-канали опублікували фейки про знищення бази французьких найманців

Представники окупаційної влади у Запорізькій області минулого тижня поширювали брехню щодо обстрілу Харкова, виправдовуючи удар по мирному населенню «знищенням пункту дислокації іноземних найманців».

Так, 18 січня телеграм-канал «Запорожский Вестник» опублікував допис про те, що російські військові напередодні обстріляли ракетами пункт тимчасової дислокації іноземних бойовиків у Харкові, основу яких становили французькі найманці.

«В Харькове уничтожен пункт временной дислокации французских наемников. По данным Минобороны России, в результате высокоточного ракетного удара погибли больше 60 иностранных боевиков. Свыше 20 были госпитализированы», — написав телеграм-канал.

«В личку прислали фото шеврона французского «Иностранного легиона», найденного на месте вчерашнего удара по дислокации укронацистов в Харькове. Это уже не просто какие-то «добровольцы» или «наемники», — написав Токмак Сегодня.

Пізніше «Запорожский Вестник» процитував голову Держдуми РФ В’ячеслава Володіна, який сказав, що посла Франції викликали до МЗС Росії з питання ліквідованих у Харкові французьких бойовиків.

«Во Франции наёмничество запрещено законом, – написал Володин в своём Telegram-канале. – Учитывая это, тема заслуживает, чтобы депутаты Государственной Думы обратились к Национальному собранию Французской Республики. Нам важно знать, в курсе ли они, что кто-то, нарушая нормы закона, направляет боевиков воевать на Украину».

Насправді ж історія з французькими найманцями в Україні – фейк. Міністерство закордонних справ Франції спростувало заяви Кремля про нібито французьких найманців в Україні.

«Франція не має найманців ні в Україні, ні деінде, на відміну від деяких інших (країн – ред.)», – йдеться у заяві французького зовнішньополітичного відомства.

У МЗС наголосили, що Франція допомагає Україні поставками військового обладнання та підготовкою військових, які здійснюються відповідно до міжнародного права з метою допомоги Україні в її боротьбі за свій суверенітет, незалежність та територіальну цілісність.

Насправді у ніч проти 17 січня російські війська обстріляли Холодногірський район Харкова двома ракетами С-300, унаслідок чого пошкоджені 19 житлових будинків, 17 людей поранені, з них 16 – жінки віком від 38 до 90 років. За словами начальника Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергія Болвінова, постраждало п’ятнадцять жінок та двоє чоловіків. Більшість поранених — пацієнти медичного центру Ashera, який спеціалізується на гінекології та репродуктивній медицині.

“Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.”

Джерело: 061.ua

Источник: https://www.061.ua/news/3723179/gaz-zsu-ta-francuzi-top-fejkiv-ta-manipulacij-za-tizden-vid-okupantiv-u-zaporizkij-oblasti

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top