Росіяни завдали авіаудару по території пам’ятки національного значення Кам’янська Січ

Російські окупаційні війська вчора, 1 лютого, здійснили авіаудар по території пам’ятки національного значення «Кам’янська Січ», яка входить до складу Національного заповідника «Хортиця». Культурний об’єкт розташований у Херсонській області та включає Могилу кошового отамана Костя Гордієнка та кладовище запорізьких козаків першої половини XVIII століття.

Повідомляє пресслужба  Міністерства культури та інформаційної політики України.

Відео обстрілу «Кам’янської Січі» з’явилося в російських телеграм-каналах. На зняттях видно, як культурний об’єкт зазнав трьох потужних вибухів. Перший стався безпосередньо на місці колишньої «Кам’янської Січі», а саме — на території господарчого передмістя Січі, де здійснювалися розвідувальні та дослідницькі роботи співробітники заповідника «Хортиця». Ця зона включає недосліджені виробничі об’єкти залізотопного та гончарного комплексу першої половини XVIII століття.



Другий удар призвів до пошкоджень на території сучасного туристичного об’єкта, де розташовується лапідарій з кам’яними пам’ятками поруч із хрестом, могилою Костя Гордієнка та в’їзними ворітьми Січі, зведеними у 2009 році. Також в цьому районі розташований грот та залишки колишнього маєтку поміщика Агаркова.

Співробітники Національного заповідника «Хортиця» розпочали документування наслідків атаки на цю унікальну пам’ятку козацької доби.

«Кам’янська Січ» є одним з останніх адміністративних та військових центрів Війська Запорозького Низового в період його перебування під протекцією Кримського ханства у першій третині XVIII століття.

Источник: https://forpost.media/novosti/rosiiany-zavdaly-aviaudaru-po-terytorii-pam-iatky-natsionalnoho-znachennia-kam-ianska-sich.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top