Запорізькі лікарі розповіли про першу в цьому році пересадку нирки

У Запоріжжі, яке знаходиться лише в кількох десятках кілометрах від фронту, де повітряні тривоги лунають по багато годин на добу, провели першу в цьому році трансплантацію нирки. 

Сьогодні, 5 березня, медики Запорізької обласної клінічної лікарні розповіли подробиці складної операції. 

Її провели 22 лютого фахівці відділення трансплантації та нефрології на чолі із завідувачем Миколою Поляковим. Він є кандидатом медичних наук, провідним трансплантологом України. Лише в минулому році він здійснив 86 таких операцій. 

Лікар навів чимало прикладів того, що люди, яким пересадили органи, можуть жити звичайним життям та навіть можуть займатись спортом. Більше того, за кордоном, таких людей не називають “хворими”, а просто говорять, що це люди з пересадженими органами. Проте, такі люди мають постійно приймати спеціальні ліки. 

Першим в цьому році пацієнтом Миколи Полякова став 37-річний мешканець Вільнянського району. 

“Почав хворіти 8 років тому, дійшло до того, або гемодіаліз робити, або пересадка. Діаліз — це прив’язка до апарату на все життя. Тому, вирішили, що краще трансплантація”, — розповідає Леонід Дробоног. 

Як виявилось, саме на пересадці нирки наполягла його матір. Жінці 69 років. Тільки-но вона дізналася про хворобу сина, то одразу сказала, що стане донором.

“Я вмовляла, можна так сказати”, — уточнює пані Тетяна. 

Її вже виписали додому. Жінка каже, що почувається добре і готова працювати на городі, але інші діти (жінка має 5 дітей 10 онуків та 4 правнуки) не дозволяють. Більше того, діти Тетяни готові були стати донорами замість неї, але жінка заявила, що вона “перша, в черзі”. 

Леонід має невелику пасіку, тож вже чекає, коли його випишуть з лікарні і він зможе займатись господарством. 

Родині не довелось чекати на операцію, адже донора шукати було не треба. Пересадку провели одразу після проходження обстеження. 

“Трансплантаційні пакети включені до програми медичних гарантій 2024 НСЗУ. ЗОКЛ законтрактована за пакетом медичних послуг лікування дорослих та дітей методом трансплантації”, — каже заступниця директора обласної лікарні Наталя Когут, пояснюючи, що пацієнти не платили гроші за проведення операції, всі втрати лікарні компенсує держава. 

Джерело: 061.ua

Источник: https://www.061.ua/news/3743199/zaporizki-likari-rozpovili-pro-persu-v-comu-roci-peresadku-nirki

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top