«Майдан-3» і «усунення Зеленського від влади»: підбірка ворожих фейків минулого тижня

Ворожа пропаганда не зупиняє генерацію неправдивих повідомлень та фейків, які мають дестабілізувати ситуацію в Україні. Цього тижня вони стосувалися української влади, мобілізації та війни.

Дивіться детальний огляд фейків у щотижневому матеріалі Акценту.

«Майдан-3»

Минулого тижня українська розвідка повідомила про підготовку росіянами інформаційної кампанії під назвою «Майдан-3», яка має розхитати суспільство в Україні. Реалізація цього плану планується на весну та літо 2024 року.

На поширення антиукраїнських настроїв у Telegram росія витратила майже $250 млн, а загальний бюджет операції склав астрономічні $1,5 млрд.

В рамках цієї кампанії пропагандисти почали поширювати фейк: «українська розвідка назвала дату усунення Зеленського від влади»

Брехня: Головне управління розвідки оприлюднило точну дату повалення влади президента Зеленського. Цю новину тиражують російські псевдоЗМІ.

Правда: насправді у Головному управлінні розвідки нічого подібного не заявляли – поширене повідомлення є плодом хворої уяви російської пропаганди і систематичної кампанії з дискредитації президента Зеленського.

Окрім цього, освітній портал НотаЄнота повідомляє про те, що в рамках операції «Майдан-3», ворожі пабліки поширюють старий вкид (той, який був у лютому-березні 2022): Гасло «Слава Україні!», відповідь на нього, і заклик вбивати угорців. Інформацію розсилають у телеграмі на акаунти у Закарпатській області. Мета таких розсилок: спровокувати міжетнічний конфлікт на Закарпатті, що, своєю чергою, створить додаткову кризу в Україні.

Окрім цього, через рекламу у соціальних мережах продовжують качати ситуацію у стосунках між Україною та Польщею.

Фейки про мобілізацію

ФЕЙК: Нещодавно також ворожі Телеграм-канали почали поширювати інформацію про те, що 119 ОБрТрО в Чернігівській області нібито мобілізувала безхатьків. Також, за словами росіян, через це підрозділи бригади буцімто залишилися без відповідного забезпечення.

ПРАВДА. Верифікувавши інформацію у 119 ОБрТрО, Центр протидії дезінформації повідомляє, що це черговий вкид ворожої пропаганди, оскільки мобілізація входить у компетенцію ТЦК та СП, а не командування бригади. Крім цього, забезпечення особового складу в підрозділах проводиться згідно з усіма нормами.

ФЕЙК. Підконтрольні кремлю TG-канали поширюють інформацію про те, що 119 ОБрТрО в Чернігівській області почала набирати до своїх лав «дівчат віком від 16 до 30 років, яких задіюватимуть на передових позиціях». За основу цієї дезінформації окупанти взяли пост з офіційної сторінки 119 ОбРТрО у Facebook.

Насправді, поширювана ru-пропагандистами інформація не відповідає дійсності, оскільки в новині не йдеться про набір дівчат до бригади. Насправді в дописі сказано про проведення занять із цивільним населенням, зокрема щодо правил поводження зі зброєю.

ФЕЙК. Ворожі TG-канали поширюють скріншот з буцімто сторінки Президента України у соцмережі Х про намір Володимира Зеленського підписати указ, який вимагатиме від усіх західних країн депортувати в Україну українських чоловіків, які там проживають.

Насправді це черговий фейк російських пропагандистів, поширений з фейкової сторінки Володимира Зеленського, оскільки пост з таким змістом відсутній на офіційній сторінці Президента України у соціальній мережі Х.

Фейки про українські міста

ФЕЙК: TG-канал «Собственный корреспондент» опублікував фрагмент ефіру телеканалу RT, який супроводжується наступним дописом: «Українського диверсанта затримали під час спроби отруїти жителів Мелітополя. Агент української військової розвідки мав намір підкинути в їдальні міста, де харчуються звичайні люди, заборонену Конвенцією про заборону хімічної зброї небезпечну психохімічну речовину – Бі-Зет».

ФЕЙК. «У Харкові люди масово продають квартири, адже армія рф братиме місто у «кільце».

Правда: Харків не перебуває ні в оточенні, ні у напівоточенні російських окупантів, тому заяви фейкоробів про «місто у кільці» не відповідають дійсності. Актуальні дані на карті Deep State це підтверджують.

Підписуйтесь на Акцент в

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Источник: https://akzent.zp.ua/majdan-3-i-usunennya-zelenskogo-vid-vladi-pidbirka-vorozhih-fejkiv-minulogo-tizhnya/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top