Туреччина та США провели переговори, серед тем була війна в Україні

Офіційні особи Туреччини та Сполучених Штатів провели переговори у Вашингтоні. Серед тем була війна між Україною та Росією.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За словами міністра закордонних справ Туреччини Хакана Фідана, офіційні особи провели кілька раундів переговорів на такі теми, як:
Сирія;
Україна;
Сектор Газа;
співпраця оборонної промисловості;
енергетика;
боротьба з тероризмом.
Міністр додав, що сторони досягли певних «змін у психології їх відносин», а також очікують більш позитивний порядок денний у подальшій взаємодії.
«Розв’язуючи проблеми, з якими ми зараз стикаємося, важливо також усвідомити спільний потенціал, який можуть створити дві нації, і можливості, які вони можуть надати», — заявив він.
Як пише видання, Фідан також обговорив з американським колегою Ентоні Блінкеном і радником з національної безпеки Джейком Салліваном шляхи припинення вторгнення Росії в Україну. За його словами, Туреччина не помітила, щоб Київ та Москва були готові до цього.
«Нам потрібна основа для розмов, щоб ця війна припинилася, і діалог, щоб запобігти гіршим кризам, і ми закликаємо до цього», — сказав голова турецького МЗС.
Позиція Туреччини під час війни в Україні
Наприкінці лютого президент Туреччини заявляв, що його країна знову готова відновити процес переговорів між Росією та Україною, який раніше відбувався в Стамбулі. Зокрема про відповідну ініціативу Ердоган нагадав й вчора, 8 березня, під час візиту президента Володимира Зеленського до Туреччини. Лідер України відзначив, що Київ не бачить місця для представників Росії на цьому саміті.
Також в лютому Туреччина розпочала роботу над новим механізмом експорту українського зерна на світові ринки після того, як минулого року Росія вийшла із «зернової угоди». Тоді ж Київ відкрив тимчасові коридори для цивільних торговельних суден.
Зокрема 11 січня 2023 року міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер, його румунський колега Ангел Тілвар і заступник міністра оборони Болгарії Атанас Запрянов підписали в Стамбулі угоду про розмінування Чорного моря.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Источник: https://golos.zp.ua/obshhestvo/265577/turechchina-ta-ssha-proveli-peregovori-sered-tem-bula-vijna-v-ukraini

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top