Названо суми виплат майбутнім ветеранам: їх збільшили, але обмежили

У березні одночасно з індексацією пенсій уряд непомітно обмежив майбутні виплати ветеранам війни. Що ж відбулося і чого чекати ветеранам?

Про це повідомляє «Акцент».

Що змінилося?

На початку березня постановою Кабінету Міністрів №185* був затверджений порядок індексації пенсій на цей рік. Але цим документом не лише затверджено коефіцієнт збільшення пенсій з 1 березня, але також внесені зміни в деякі попередні рішення уряду. Зокрема, внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів №656 від 28 липня 2010 року.

Пункт 1 цієї постанови встановлює розміри мінімальних пенсійних виплат ветеранам війни. Раніше виплати розглядалися у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, втратили працездатність.

Нагадаємо, до 1 березня 2024 року враховувався прожитковий мінімум у розмірі 2093 гривень, а розмір пенсійних виплат не міг бути менше вказаних нижче сум:

осіб із інвалідністю внаслідок війни I групи – 13 604,50 гривень (650%);осіб із інвалідністю внаслідок війни II групи – 10 988,25 гривень (525%);осіб із інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи – 7 534,80 гривень (360%);учасників бойових дій – 4 395,30 гривень (210%).

З 1 березня 2024 року набули чинності зміни, згідно з якими тепер ці виплати не будуть прив’язані до прожиткового мінімуму.

Спочатку додали, а потім?

Тепер Кабмін прийняв рішення, що ці суми будуть призначатися у твердих розмірах і складати:

осіб із інвалідністю внаслідок війни I групи – 15 347 гривень (1742,50 гривень);осіб із інвалідністю внаслідок війни ІІ групи – 12 396 гривень (+1407,75 гривень);осіб із інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи – 8 500 гривень (+965,20 гривень);учасників бойових дій – 4 958 гривень (+562,70 гривень).

Фактично ці виплати з 1 березня зросли так, начебто враховано, що прожитковий мінімум збільшився до 2361 гривні, як і повинно бути. Доплата виглядає досить солідно. Проте якщо наступного разу прожитковий мінімум зростатиме ще, ці виплати вже не зміняться. Таким чином, уряд заздалегідь заморозив ці розміри.

Чому так сталося?

Логіку уряду зрозуміти просто. Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» діє з 1993 року. Тоді він був розрахований передусім на ветеранів ще Другої світової війни, а також на воїнів-інтернаціоналістів, включаючи учасників бойових дій в Афганістані. Кількість ветеранів, які пережили війну 1941-1945 років, зменшувалася, тому уряд міг спокійно підвищувати їм пенсії до достатнього рівня.

Проте зазначений закон поширюється і на сучасних ветеранів, які беруть участь в бойових діях сьогодні. Той, хто через поранення отримує інвалідність, одразу претендує на пенсію по інвалідності за зазначеними вище розмірами. Умовно завтра таких людей разом із учасниками бойових дій буде сотні тисяч, або навіть кілька мільйонів. А коштів на пенсійні виплати в бюджеті і так не вистачає.

Отже, можна зробити висновок, що чиновники страхуються і заздалегідь обмежують зростання цих виплат. Проте це робиться так, щоб сьогодні на це ніхто не звертав уваги. Ситуацію можна виправити тільки тоді, коли наступного разу Кабінет Міністрів внесе наступні зміни до власного рішення. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/nazvano-sumi-viplat-majbutnim-veteranam-yih-zbilshili-ale-obmezhili/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top