В Україні в 10 разів хочуть збільшити виплати за дітей: названо сумму

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який передбачає підвищення розміру матеріальної допомоги при народженні дитини з 41 тисячі 280 гривень до понад 384 тисяч гривень.

Ця ініціатива міститься у пояснювальній записці до законопроєкту №11072 від 11 березня, передає «Акцент».

Законодавці пропонують прив’язати розмір допомоги при народженні дитини до прожиткового мінімуму, встановленого на момент народження. Якщо законопроєкт буде прийнятий, держава буде надавати допомогу у розмірі, що дорівнює 150 прожитковим мінімумам на першу дитину, що становить наразі 384,5 тисячі гривень.

На другу дитину пропонується встановити суму допомоги у розмірі, що дорівнює 100 прожитковим мінімумам – 256,3 тисячі гривень. На кожну наступну дитину, починаючи з третьої, сума допомоги буде визначатися як 50 прожиткових мінімумів, що складає 128,2 тисячі гривень.

За пропозицією депутатів, одноразовий розмір виплати становитиме 20 прожиткових мінімумів, що наразі становить 51,3 тисячі гривень. Ці виплати планується здійснювати протягом трьох років.

Відзначається, що з початку 2024 року розмір прожиткового мінімуму складає:

3 023 гривні для працездатних осіб;2 563 гривні для дітей віком до шести років;3 196 гривень для дітей від шести до вісімнадцяти років;2 361 гривня для осіб, які втратили працездатність.

Депутати у пояснювальній записці до законопроєкту відзначили, що в Україні спостерігається зменшення народжуваності протягом останніх років. Загалом за останнє десятиліття народжуваність скоротилася на 40%. Серед факторів, що впливають на цю ситуацію, вказують на низький рівень матеріальної допомоги при народженні дитини, а також воєнні події на території України через збройну агресію Росії. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/v-ukrayini-v-10-raziv-hochut-zbilshiti-viplati-za-ditej-nazvano-summu/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top