Надбавки до пенсії: хто з українців може отримати

Пенсіонери в Україні мають право додатково до основної пенсії отримувати «вікові» доплати. Про це нагадують на порталі Пенсійного фонду України (ПФУ).

За даними Державної служби статистики, на кінець 2021 року в Україні було зайнято 15,5 мільйона осіб; більш свіжі дані відсутні, оскільки з 24 лютого 2022 року таке опитування не проводилося. За даними Пенсійного фонду України, станом на 1 липня 2022 року пенсії в Україні отримували 10,7 мільйона осіб.

«Вікові» доплати: коли та як нараховуються у віці від 70 до 75 років — 300 грн; у віці від 75 грн до 80 років — 456 грн; українці старше 80 років — 570 грн . Хто не може претендувати на доплати

Ця пільга доступна українцям, чий загальний розмір пенсії не перевищує середньої заробітної плати в Україні — 10 340 грн.

Надбавка за понаднормовий стаж

Відповідно до статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за кожний рік страхового стажу понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок додається додатково 1% розміру пенсії, але він не може перевищувати 1% мінімального розміру пенсії за віком.

Що важливо, аби розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 27 Закону, перевищував прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. В такому випадку доплата розраховується виходячи з цього прожиткового мінімуму. Пенсіонерам, які продовжують працювати, доплата за вислугу років буде перерахована після звільнення з роботи.

За станом здоров’я

Українці, стан здоров’я яких значно погіршився, можуть мати право на надбавку до пенсії. Для отримання права на таку надбавку важливо, щоб стан здоров’я був документально підтверджений та відповідав наступним критеріям:

Проживає самостійно без сторонньої допомоги;віком від 80 років і старше;має стан здоров’я, що вимагає стороннього догляду;отримує пенсію за віком.

Наразі сума доплати становить 944 грн для осіб, які втратили працездатність. Для отримання виплати необхідно звернутися до Пенсійного фонду України. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/nadbavki-do-pensiyi-hto-z-ukrayintsiv-mozhe-otrimati/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top