Скільки українців проти російської мови в офіційному спілкуванні: результати дослідження

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) з 17 по 23 лютого 2024 року провів власне всеукраїнське дослідження громадської думки «Омнібус». Серед повнолітніх громадян України, які проживають на території України було опитано 1052 респонденти з усіх регіонів України (за винятком Автономної Республіки Крим).

Результатами дослідження було встановлено, що 84% українців загалом і 81% російськомовних громадян зокрема переконані, що в Україні немає утисків російськомовних. Соціологи змогли простежити динаміку ставлення громадян до статусу російської мови з 1990-х років, часів Революції Гідності та після повномасштабного російського вторгнення.

«Ставлення до статусу російської мови після вторгнення зазнало значних змін. Так, різко зросла (у всіх регіонах) частка тих, хто вважає, що російську мову взагалі не варто вивчати в школах (у 2019 році таких було лише 8%, у 2023 році – уже 52%)», – повідомляється у дослідженні КМІС.

Так, у 1997 році 18% виступали за виключення російської мови з офіційного спілкування. З іншого боку, в регіонах, де більшість населення хотіла, щоб російська мова була державною, 36% вважали, що вона має бути офіційною, а 39% — другою державною мовою.

До 2013 року частка тих, хто виступає за виключення російської мови з офіційного спілкування, майже не змінилася (19%). Водночас значно зменшилася кількість тих, хто виступає за надання російській мові статусу державної (28%), а частка тих, хто підтримує варіант надання російській мові статусу офіційної лише в тих регіонах, де цього хоче більшість населення, зросла до 47%.

У 2015 році, після Революції Гідності, ще менше людей підтримали державний статус російської мови (19%), а частка тих, хто підтримав його, дещо зросла (до 52%) в окремих регіонах, де більшість населення хотіла офіційного статусу для російської мови.

Зміна між 2013 і 2015 роками становить (значною мірою через те, що до вибірки не потрапили окуповані території з високою часткою тих, хто підтримує російську мову як державну).

У лютому 2024 року більшість (54%) жителів Півдня виступали за повне усунення російської мови з офіційного спілкування. Водночас частка тих, хто вважає, що російську мову слід визнати державною, скоротилася до 6%.

Разом із тим 30% тих, хто вважає, що російська мова може бути офіційною в певному регіоні, 15% з них проти того, щоб російська мова була офіційною в їхньому регіоні.

«Таким чином, на 2024 рік в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Натомість 81% або бажають її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні», — пояснюють дослідники.

До вибірки не включені мешканці територій, які тимчасово не контролюються владою, а також не проводилися опитування громадян, які виїхали з країни після 24 лютого 2022 року.

Як зазначено в дослідженні за нормальних умов статистична похибка (з ймовірністю 0,95, з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) для такої вибірки не перевищує 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% для показників, близьких до 10% та 1,5% для показників, близьких до 5%. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Підписуйтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/skilki-ukrayintsiv-proti-rosijskoyi-movi-v-ofitsijnomu-spilkuvanni-rezultati-doslidzhennya/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top