Рубель розповів, скільки в Україні залишилося «злодіїв у законі»

В Україні станом на сьогоднішній день проживає вісім «злодіїв у законі». Їхня кількість скоротилася з 2020 року.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Андрій Рубель.

Як в Україні боролися зі «злодіями в законі»
Він нагадав, що у червні 2020 року Верховна рада підтримала зміни до Кримінального кодексу України.
«Це значно розширило наші можливості, нарешті з’явився ефективний правовий інструмент протидії організованій злочинності — можливість документування злочинної діяльності «злодіїв у законі», «положенців», «смотрящих», — уточнив Рубель.
Правоохоронець наголосив, що ще один важливий крок — рішення РНБО України щодо санкцій проти «злодіїв у законі» та кримінальних авторитетів, які знаходяться у різних куточках світу.
«З огляду на стійкі кримінальні зв’язки підсанкційних осіб зі злочинним середовищем в Україні, ця подія стала по-справжньому знаковою», — зазначив Рубель.
Він пояснив, що санкції передбачають заморожування активів, заборону на в’їзд та обмеження на фінансові та комерційні операції. Такі заходи, зокрема, обмежують можливості «злодіїв у законі» у питаннях фінансування та спроб розширення злочинної діяльності на міжнародному рівні.
Також, як додав Рубель, у 2023 році Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції надали можливість забороняти в’їзд в Україну «злодіям у законі» та «кримінальним авторитетам», а також їх підконтрольним та наближеним особам. Таким чином «злодії в законі», які є прихильниками Росії, не змогли потрапити до України.
Скільки злодіїв у законі залишилось
«У сумі від усіх цих заходів маємо такий результат: на початку 2020 року в Україні проживало 34 «злодії в законі». Вони фактично на постійній основі жили тут із сім’ями, дітьми і, користуючись пробілами у законодавстві, добре себе почували. На сьогоднішній день на території України їх перебуває вісім», — наголосив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції.
Він уточнив, що більшість із них — фігуранти кримінальних проваджень. Решта — у місцях обмеження волі. Також в Україну заборонили в’їзд 382 представникам злочинного світу.

Нагадаємо, 24 січня учасникам злочинного угруповання повідомили про підозру. Вони захопили завод, вартість якого оцінюється у 160 млн гривень.
Двоє підозрюваних були наближеними до одного зі «злодіїв у законі».
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Источник: https://golos.zp.ua/obshhestvo/268454/rubel-rozpoviv-skilki-v-ukraini-zalishilosja-zlodiiv-u-zakoni

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top