Взимку українців можуть чекати лише по 2-4 години світла на день

В Україні загострюється проблема з дефіцитом електроенергії. Наразі по багатьох регіонах країни діють щоденні графіки відключень, аби погасити дефіцит у мережі. Взимку ситуація може значно погіршитися.

Про це написали в Financial Times.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на засіданні уряду, що наслідки російських атак на енергетичний сектор України є “довгостроковими”, а це означає, що енергозбереження “буде частиною нашого повсякденного життя в найближчі роки”.

Наша мета – економити на всіх рівнях: від великих підприємств до індивідуальних будинків і квартир, – пояснив він.

Посол ЄС у Києві Катаріна Матернова заявила, що з березня “Росія знищила колосальні 9,2 ГВт електроенергії” в Україні. Вона додала, що зустрічається з офіційними особами, щоб визначити “термінові потреби в енергетичному обладнанні” для того, аби “допомогти пом’якшити вплив постійних російських ракетних атак на енергетичну інфраструктуру”.

Відповідаючи на запитання про те, якою буде шкода на наступні місяці, один із посадовців відверто сказав: “Ми повинні підготуватися до життя в холоді та темряві”.

Це наша нова норма, – підхопив другий посадовець, показуючи за вікном на темряву, яка опустилася на Київ під час нещодавнього аварійного відключення електроенергії.

Зеленський закликав своїх союзників надіслати більше ракет-перехоплювачів і батарей протиповітряної оборони. Поки що лише Німеччина та Італія пообіцяли це зробити.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко описав плани зі створення “децентралізованої енергетичної системи”, яка базується на більшій кількості мініелектростанцій, менш вразливих до атак Росії.

Європейські країни наразі передали Києву 120 партій енергетичного обладнання, аби допомогти зміцнити та відремонтувати потужності.

На додаток до збільшення імпорту електроенергії із ЄС з 1,7 ГВт до 2,4 ГВт і введення в експлуатацію більшої кількості газових електростанцій, українській владі доведеться піти на подальше підвищення тарифів, вважає керівник Центру енергетичних та кліматичних досліджень Київської школи економіки Борис Додонов.

Якщо не вжити жодних заходів, то, ймовірно, вже у січні населення матиме лише від двох до чотирьох годин електроенергії [на день], – пояснив Додонов.

Секретар РНБО зазначив, що Україна також намагається збільшити використання зелених технологій, таких як сонячні панелі та вітряні турбіни. Хоча вони вважаються вирішальними для майбутньої енергетичної безпеки України, проте, потребують іноземних інвестицій, які складно отримати в умовах воєнних ризиків. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Подписывайтесь на Акцент в Источник: https://akzent.zp.ua/vzimku-ukrayintsiv-mozhut-chekati-lishe-po-2-4-godini-svitla-na-den/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top